"Pan prezident Miloš Zeman je hospitalizován na Klinice anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze (1. LF UK) a ÚVN, kde o něj pečuje tým zdravotníků specializovaných na intenzivní péči," napsala Zinke. "Léčebný plán pana prezidenta stanovuje lékařské konzilium ÚVN složené ze specialistů na dílčí zdravotní problémy pacienta," dodala.

Podle zpravodajky ČTK budovu, ve které je prezident léčen, hlídají uniformovaní policisté, v okolí stojí několik policejních vozů. Průchod kolem pavilonu policisté neumožňují. Novináři nesmí v areálu nemocnice natáčet.

Prezident Miloš Zeman byl 10. 10. 2021 převezen do ÚVN v Praze.
Zeman je v nemocnici na jednotce intenzivní péče. Hospitalizovaný může být týdny

Zeman byl do ÚVN převezen v neděli krátce po 13:00. Přesnou diagnózu Zavoral médiím nesdělil, protože k tomu nemá pacientův souhlas. Řekl, že lékaři přesně znají diagnózu, a jsou proto schopni přesně zacílit léčbu tak, jak má vypadat.

Zeman v ÚVN v září strávil osm nocí. Podle Pražského hradu šlo o rekondiční pobyt, při kterém prezident podstoupil několik vyšetření a infuze. V tehdejší zprávě Hradu je uvedeno, že prezident trpěl dehydratací a mírným vyčerpáním a že u cukrovky nebyly zjištěny nadlimitní hodnoty. Neuropatie nohou, kvůli které se prezident pohybuje na vozíku, podle zprávy přetrvává.

Klid na léčbu

Nyní byl převezen do nemocnice na začátku povolebního vyjednávání o sestavení nové vlády. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček ČTK v neděli řekl, že převoz prezidenta do nemocnice neohrožuje povolební vyjednávání a ústavní situaci. Uvedl, že prezident nyní potřebuje klid na léčbu, o jejím průběhu a délce rozhodnou lékaři. Vyzval média, aby projevila ohledně informací trpělivost.

V pátek Ovčáček uvedl, že prezident je nemocen dva týdny. Na doporučení Zavorala v pátek hlasoval ve volbách přímo na zámku v Lánech a zrušil nedělní účast v debatě CNN Prima News. V neděli před odvozem do nemocnice jednal s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Předseda Senátu Miloš Vystrčil
Zemanův stav by se teď neměl řešit podle ústavy, řekl šéf Senátu Vystrčil

Před dvěma lety ÚVN zveřejnila se Zemanovým souhlasem po pobytu v nemocnici třístránkovou lékařskou zprávu, kde uvedla, že je prezident léčen pro poruchu výživy spočívající v úbytku a narušené funkci svalů, zejména dolních končetin. Lékaři také v roce 2019 uvedli, že za poslední dva roky zhubl 20 kilogramů, je kuřák a pravidelně užívá alkohol. Byla zjištěná dehydratace a malnutrice, tedy podvýživa.

Invalidní vozík

Cukrovku druhého typu měl před dvěma lety kompenzovanou, léčenou dietou a trpěl neuropatií a sarkopenií dolních končetin, tedy poškozením funkce periferních nervů vlivem dlouhodobé zvýšené glykémie a ochabnutím a úbytkem svalů. Tehdy mu lékaři doporučili každodenní rehabilitaci chůze, výživu s vyšším podílem proteinů a pravidelné kontroly.

Od dubna letošního roku prezident k pohybu využívá vozík.