Před vynesením trestu soudce Cahill řekl, že vydá memorandum o 22 stranách, v němž podrobněji vysvětlí důvody verdiktu. V krátkém vystoupení uvedl, že jeho rozsudek se zakládá na Chauvinově "zneužití postavení a moci a také na mimořádné krutosti vůči Georgi Floydovi" a naopak nijak neodráží "city nebo sympatie". Soudce také připustil , že Floydova smrt komunitě způsobila značnou bolest.

Prokuratura pro Chauvina žádala 30letý trest. Obhajoba požadovala podmínečný trest s odůvodněním, že Floydova vražda by se dala "nejlépe popsat jako chyba učiněná v dobré vůli".

Derek Chauvin s obhájcem u soudu
Bývalý policista Derek Chauvin je vinen z vraždy George Floyda, rozhodla porota

Po vynesení rozsudku byl Chauvin okamžitě odveden zpátky do věznice. Stejně jako při dubnovém vynesení rozsudku o jeho vině ani tentokrát neprojevil prakticky žádné emoce, když soudce vyslovil výši trestu. Jen očima krátce zatěkal po soudní síni; většinu obličeje mu zahalovala rouška.

Při dobrém chování může Chauvin počítat s podmínečným propuštěním po odpykání dvou třetin trestu, tedy zhruba po 15 letech.

Rodina požadovala maximální trest 

Na úvod soudu promluvili příbuzní zabitého George Floyda včetně jeho sedmileté dcery, která vzpomínala na svého otce, na jejich společné večeře a svěřila se, jak moc jí chybí. "Za sebe a svou rodinu říkám, že žádáme maximální trest," prohlásil poté jeden z Floydových bratrů Terrence Floyd, který při svém vystoupení nedokázal zadržet slzy.

Obžalovaný bývalý policista Derek Chauvin a jeho obhájce Eric Nelson (vlevo) u soudu 30. března 2021.
Dívka, která natočila policejní zásah proti Floydovi: Mám výčitky

Zatímco během jarního třítýdenního procesu s Chauvinem byla soudní budova chráněna betonovými zábranami, ostnatým drátem a střežili ji příslušníci Národní gardy, dnes tato opatření kolem soudu zmizela. To dokazuje, jak se od dubna zmírnilo napětí poté, co padlo rozhodnutí o Chauvinově vině, napsala agentura Reuters.