Možná byste žasli, kde všude se lze ubytovat. Na oblíbeném serveru Airbnb jsou k mání i místa, známá z kin a obrazovky. Nic není nemožné. Fanoušky Hry o trůny bude nejspíš zajímat, že za 18 500 korun za noc se mohou i se spřízněnou partičkou nastěhovat do kamenných zdí hradu Lickleyhead Castle, kde vyrostla skotská herečka Rose Leslie, jež si ve slavné sérii HBO zahrála divokou Ygritte.

Detox v poušti

Za úvahu stojí i prosklená vila známá ze seriálu Black Mirror (Černé zrcadlo), jenž líčí děsivý obraz toho, kam můžeme dospět pod diktátem sociálních sítí. Za zhruba čtyři tisíce korun na noc se lze nastěhovat do průhledné vily ve španělské poušti Gorafe.

Z natáčení filmu Dukla 61
Filmové kauzy z Moravskoslezského kraje Dukla 61 a Metanol aspirují na České lvy

Právě tady, mezi čtyřmi skleněnými stěnami s výhledem na pouštní duny a suché trávy, se miliardář Billy Bauer s tváří Thopera Gracea podrobil digitálnímu detoxu. Pravda, v seriálu se o místu mluví jako o Utahu, ale to je vedlejší. Pro našince je tohle blíž.

Se Sherlockem v zádech

Milovníci detektivek možná ocení staromilskou viktoriánskou rezidenci s šesti ložnicemi v Newportu, v Jižním Walesu. Právě tady se totiž točily scény Skandálu v Belgravii druhé řady kultovní britské série Sherlock. Titulní představitel Benedict Cumberbatch se tu setkal s bratrem Mycroftem a ženou svých snů Irene Adler. Pohodlně se tu ubytuje až deset hostů, chce to ovšem tučné konto, za noc dáte přibližně 11 900 korun. Inu, klasika ve Fields House něco stojí.

A ještě něco z filmového plátna. Chcete-li šlapat po stejných schodech jako Harrison Ford, vyražte do Oregonu k jezeru Oswego. V jednom ze starých sídel tyčících se nad hladinou jezera se natáčely některé scény dramatu Těžká rozhodnutí a vy ta svoje můžete dělat rovněž tady. Vybrané pokoje jsou k pronajmutí.

Zámek Hradec nad Moravicí
Zámek v Hradci nad Moravicí obsadili filmaři

Chcete zkusit žít jako Deadpool nebo Muž v pokušení alias Michael Dougles? Pak je pro vás jako stvořené apartmá v brooklynském Ditmas Park. Právě tady hrdinovi naplno došlo, že zůstal sám.

Na samotě u lesa

A konečně Tony Stark alias Iron Man. Poslední film Avengers: Endgame mu pravda mnoho šancí nedal. Ještě před osudnou tečkou se však Tony alias Robert Downey Jr. naposledy setkal s přáteli v malebném srubu na břehu jezera. Stojí na samotě uprostřed lesů, asi 20 minut autem od letiště v Atlantě ve státě Georgia.

Za necelých 19 000 tisíc za noc může být na léto váš. K dispozici je prostor až pro šest lidí, luxus tří koupelen, zastřešená veranda i přilehlé jezero… Mazlíčci jsou zakázáni, ale podle majitele objektu se jich poměrně dost vyskytuje v okolí - kromě jelenů a kojotů například krocani, hadi a pavouci. No nekupte to.

Když film točí studenti a divadelní herci
Když film točí studenti a divadelní herci