KCNA podle agentury AFP vyzdvihla, že úterní test zbraně je "velkého strategického významu" v době, kdy se Pchjongjang snaží "tisíckrát navýšit" své obranné kapacity. Během testu se podle KCNA ukázalo, že střela splňuje své technické specifikace včetně manévrovatelnosti a letových schopností oddělitelné hypersonické hlavice.

Severokorejský lídr Kim Čong-un se testu nezúčastnil, vyplynulo z prohlášení agentury.

Lidé sledují na železniční stanici v jihokorejském Soulu záběry z testu balistických raket, který provedla Severní Korea
KLDR odpálila dvě rakety. Balistickou střelu otestovala i Jižní Korea

Hypersonické střely se pohybují nejméně pětkrát větší rychlostí než zvuk a během svého letu na rozdíl od balistických střel neopustí zemskou atmosféru. Podle vojenských expertů proti nim v současné chvíli neexistuje účinná obrana, někteří se však domnívají, že tyto zbraně nejsou dostatečně přesné.

Úterní test by mohl znamenat, že se KLDR chce zařadit po bok USA, Ruska a Číny, které hypersonické zbraně vyvíjejí, podotkla agentura Reuters. Odborník na raketové střely, Čang Jong-kun z Korejské univerzity pro letectví a kosmonautiku agentuře sdělil, že severokorejský test ale pravděpodobně nebyl úspěšný, poněvadž střela podle zhodnocení jihokorejských armádních zpravodajských služeb dosáhla rychlosti 2,5 machu.

Jeden mach je zhruba 340 metrů za sekundu, což odpovídá rychlosti zvuku v blízkosti zemského povrchu.

Vojenská přehlídka v KLDR
KLDR slavila výročí svého vzniku. Vojenská přehlídka se obešla bez raket

"Severokorejská technologie hypersonického kluzáku není srovnatelná s tou, kterou používají USA, Rusko nebo Čína, a v současnosti se zdá, že se zaměřuje na zbraně krátkého dosahu, které mohou zacílit Jižní Koreu nebo Japonsko," uvedl Čang Jong-kun.

Nepřátelská politika 

Severokorejský velvyslanec při OSN zhruba v téže době, kdy byl proveden test zbraně, na Valném shromáždění OSN v New Yorku vyzval Spojené státy, aby upustily od "nepřátelské politiky" vůči Severní Koreji. USA odpálení střely odsoudily. Také Jižní Korea vyjádřila lítost nad odpálením rakety v době, kdy je velmi důležité zajistit stabilitu na Korejském poloostrově.

Severokorejská oblast pro jaderné testy ve vesnici Pchunggje na satelitních snímcích pořízených USA
KLDR zřejmě po víc než dvou letech obnovila činnost v jaderném komplexu

V polovině září KLDR zkušebně odpálila dvě balistické rakety, které dopadly do vod mezi Japonskem a Korejským poloostrovem. O dva dny dříve oznámila, že otestovala novou řízenou střelu dlouhého doletu. Podobné testy podle agentury AP provedla poprvé po šesti měsících. Testy balistických raket zakazují KLDR rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Zkoušku balistické rakety provedla v polovině září rovněž Jižní Korea.