Už nemusí vyhrávat jen Američané. To je zpráva, kterou vyslali američtí akademici světu. Při udílení prestižních cen z neděle na pondělí vynesli na světla ramp jihokorejský snímek Parazit, jenž ve skrytu čekal na své šance. Hravý, ale mrazivý sociální příběh posbíral už řadu festivalových cen i Zlatý glóbus a večerem v Los Angeles svou triumfální cestu od prvního vítězství v Cannes završil.

Americký herec Kirk Douglas.
Zemřel americký herec Kirk Douglas. Bylo mu 103 let

„Tak na to si dnes opravdu rád dám sklenku!“ pravil dojatý Bon Joon Ho. Favorizovaný válečný snímek 1917 Sama Mendese dostal nakonec jen ceny za kameru, zvukový mix a vizuální efekty.

Díky Quentine!

U hlavních hereckých kategorií už šlo vše podle očekávání. “Quentine, jsi nevídaný originál! Bez tebe by byl filmový průmysl mnohem méně záživné místo. Miluju šmrnc, který jsi dal mému Cliffovi!“ zvedl dnes v noci svého prvního hereckého Oscara šťastný Brad Pitt, kterého americká akademie ocenila za vedlejší roli kaskadéra Cliffa v Tarantinově filmu Tenkrát v Hollywoodu. „Byl jsem kvůli tomu pěkně nervózní,“ přiznal.

Byl mezi prvními horkými favority, kteří si podle očekávání došli pro vytouženou sošku. Jako druhá proměnila svou nominaci Laura Dern, která akademiky zaujala ve vedlejší ženské roli právničky v dramatu Manželská historie, jenž vznikl produkci Netflixu. Neubránila se slzám. „Děkuju všem za podporu a lásku! Nejvíc svým dětem. Jste mou velikou inspirací!“ dojímala se herečka, která má za tutéž roli už Zlatý glóbus a cenu BAFTA.

Daria Kaščejevová
Dcera Darji Kaščejevové zabodovala na festivalu Sundance

Tarantinův hold zlaté éře 60. let v americkém filmu Tenkrát v Hollywoodu bodoval také v kategorii výprava, kde vyfoukl Oscara české výtvarnici Noře Sopkové, která figurovala v týmu filmu Králíček Jojo. Neuspěla ani Dcera Darii Kaščejevy v krátkometrážní animované tvorbě, přebil ji americký soupeř Hair Love, který vedl i u sázkařů.

„Byla to ohromná zkušenost a spousta silných zážitků, děkuju moc FAMU a Maurfilmu, kteří mě s filmem podpořili,“ řekla Kaščejeva. Také Nora Sopková kvitovala svou účast na Králíčkovi Jojo s tím, že „všichni cítili, že jsou u mimořádného projektu.“ Jeho autor a režisér Taika Waititi si naopak odnesl cenu za adaptovaný scénář.

Pocta Douglasovi

Renée Zellweger si došla pro svou druhou sošku, kterou si právem vysloužila za titulní roli Judy ve filmu o americké herečce Judy Garland, který nyní vstupuje do našich kin (první jí vynesl film Návrat do Cold Mountain). Trumfla tak soupeřky Scarlett Johansson, Charlize Theron, Saoirse Ronan i Margot Robbie.

Králíček Jojo
Smích, z něhož i mrazí. Králíčka Jojo je radost sledovat

Nejlepším hercem je Joaquin Phoenix, který si sošku doslova vytančil jako zlovolný, zakomplexovaný Joker. Raritou se stala cena za stejný film pro Islanďanku Hildur Guðnadóttir, která je během dvaceti let první ženou, jež vyhrála Oscara za nejlepší filmovou hudbu. Pro Oscara za nejlepší píseň ve filmu vystoupal na scénu Elton John, jenž má už druhou akademickou cenu

Oscara za nejlepší animovaný snímek si odnesli pixarovští tvůrci Toy Story 4: Příběh hraček.

Došlo i na pietu. Čerstvá vítězka Emmy Billie Eilish zazpívala Yesterday na počest Kirka Douglase i tragicky zesnulou ikonu amerického baseballu Koba Bryanta.

Greta na Oscarech

I na letošní oscarovou párty dorazil ekologický diktát. Zákaz plastových lahví, róby z recyklovaných materiálů a bezmasé menu. Jako by se nad ní vznášel duch Petra Vachlera,

někdejšího producenta večera Českých lvů. Jeho celerové tyčinky a kapustové karbanátky po ceremoniálu v Lucerně byly proslulé. Tak zle na tom asi v Los Angeles nebyli. Nicméně škodolibá hláška z kuloárů před oscarovým večerem „…a Oscara dostává Greta Thunberg“ mluví za vše.

Alfréd Radok.
Radokova Daleká cesta jede na Berlinale. Díky digitánímu restaurování