Orgán, který se schází v pátek v Bruselu, se jmenuje Rada EU a tu tvoří rezortní ministři jednotlivých odvětví. Na rozdíl od „velkých summitů“ těmto „malým“ rezortním jednáním předsedá daný ministr z předsedající členské země.

Tedy v tomto případě ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. A to proto, že do jeho rezortu patří také energetika. Například za Německo přijede na energetický summit vicekancléř Robert Habeck. A to ne proto, že by Berlín dával jednání o cenách plynu a elektřiny větší důležitost než Česko. Ale prostě z toho důvodu, že Habeck zastává v německé vládě post ministra pro hospodářství a ochranu klimatu.

Dění kolem Kongresového centra při summitu ministrů obrany EU 30. srpna 2022
Mimořádná akce. Ministři obrany zemí Evropské unie se schází jen výjimečně

Cílem jednání Rady EU bude přijmout celoevropské řešení ohledně cen plynu a elektřiny a zajištění dodávek na zimu. V situaci, kdy jsou dodávky z Ruska nespolehlivé, se ceny plynu a elektřiny na energetických burzách vyšplhaly do závratných výšin, které vůbec neodpovídají nákladům.

Dojde k dalším jednáním? 

V případě, že k dohodě v Radě EU v pátek nedojde, může se jednání v brzké době opět svolat. Je ale také možné, že se do řešení problému, který podle mnohých ekonomů i politiků nesnese odkladu, vloží šéfové států a vlád.

Jejich jednání, byť třeba na žádost Česka, musí svolat nikoli premiér Petr Fiala, ale Charles Michel.