A tam platí většinový princip, kdo vyhraje v daném z padesátky federálních států USA, získává všechny volitele v daném státě. Proto lze dosáhnout vítězství v prezidentských volbách „podfukem“.

Tedy vítězstvím v klíčových státech USA s dostatečným množstvím volitelů a bez toho, aniž dostanete hlasy většiny voličů, kteří přišli k volbám.

Právě to je nyní, kdy podle průzkumů zaostává za demokratem Joe Bidenem až o deset procent, poslední šance republikána Donalda Trumpa.

Donald Trump a Joe Biden
Kde se v USA láme chleba? V zapomenuté Pensylvánii

Ve velké části USA je vítězství demokrata či republikána v daném státě téměř předem dáno. Tradičně pro demokraty volí například Kalifornie nebo státy na východním pobřeží USA. Naopak republikáni mají většinu za téměř všech okolností ve státech jako Alabama, Oklahoma nebo Texas, byť právě v něm je situace kvůli slabé pozici Trumpa nyní nezvykle vyrovnaná.

Republikáni si věří

Především ve finiši kampaně se kandidáti soustředí na „swing state“, neboli státy, v nichž jsou síly republikánů a demokratů dlouhodobě vyrovnané a které se mohou přiklonit na jednu, či na druhou stranu.

Swingující státy
stát - počet volitelů

Florida 29
Pensylvánie 20
Ohio 18
Michigan 16
Severní Karolína 15
Arizona 11
Wisconsin 10
Iowa 6

Mezi nejvýznamnější patří na jihu Florida, „stát amerických penzistů“, na severu tradičně dělnická Pensylvánie. Vítězství v těchto dvou státech může přinést hlasy 49 volitelů, což je téměř pětina z celkového počtu 270 hlasů, které jsou pro vítězství třeba. Právě na tyto a několik dalších států soustředí Trump, ale i Biden finále kampaně. A to přesto, že už nyní víc než sedmdesát milionů Američanů svůj hlas v korespondenčním, či předčasném hlasování odevzdalo. Podobných států je v tuto chvíli celkem osm.

„Republikáni v těchto státech nepokládají situaci za ztracenou. Připouští, že Trump má potíže, ale připomínají, že v roce 2016 také prohrával v průzkumech, ale ve volbách nakonec vyhrál,“ uvádí server Politico.

Muž hází hlasovací lístek do volební schránky před veřejnou knihovnou v americkém Bostonu
Ve volbách v USA již využilo předčasné hlasování přes 70 milionů lidí

Příznivci demokratů v některých z těchto amerických států připouštějí, že kampaň Donalda Trumpa je v nich stále více vidět a že Trump vede v posledních dnech kampaň v naprosto šíleném tempu. „Trumpových plakátů se tu objevuje každým dnem víc, také jeho příznivci se osmělili a je jich všude plno,“ říká Česka, která sleduje kampaň na Floridě, jednom z klíčových „swing state:. Podle ní má Trump především u zdejších početných hispánců úspěch.

„Trump tu cílí hlavně na imigranty z Venezuely a Kuby. Před nimi hlásá, že Biden a Kamala Harrisová (kandidátka na viceprezidentku) přivedou zemi k socialismu, podobně jako právě na Kubě nebo Venezuele, a tím zničí USA,“ potvrdil její dojem i amerikanista Jan Beneš z Ostravské univerzity.

„Podle jedné sázkové kanceláře většina lidí vsází na znovuzvolení prezidenta Trumpa. Nevím, jaký tam je kurz, ale i já bych si asi vsadil na něj,“ řekl pro ČRo Plus.