Zákaz vysazování stromů a keřů, plasty pálit pouze v kamnech a komíny, které málo čmoudí, označit nápisem Nebezpečí. To jsou jen některá z pravidel Národní smogové rezervace, která byla včera odpoledne vyhlášena v Komenského sadech za budovou Nové radnice. Touto vtipnou formou chtělo občanské sdružení Čisté nebe upozornit na problémy se znečištěným ovzduším na Ostravsku.

„Všude po světě jsou vyhlašovány národní parky, které chrání něco unikátního. Pro nás je největším unikátem právě smog. Proto vznikla myšlenka vyhlásit Národní smogovou rezervaci, pod kterou jsme zařadili oblasti s nejhorším ovzduším, například Bartovice, které už vyčerpaly počet smogových dní pro letošní rok," přiblížila smysl akce Kamila Plocková, projektová manažerka občanského sdružení Čisté nebe, a dodala: „Tuto recesistickou akci jsme zvolili také proto, že řada lidí je už ke klasickým protestům proti zdejšímu ovzduší apatická a tahle forma by je mohla zaujmout."

Co se v takové smogové rezervaci smí a co je naopak přísně zakázáno, si lidé mohli přečíst ve speciálním smogovém zpravodaji. K dostání byla i smogová lízátka, prý pro ty, co se chystají na dovolenou, kde je ovzduší v pořádku.

„Nejsem zrovna typ, který by chodil na demonstrace, takže se mi podobná forma protestu hodně líbí. Je to jasný důkaz toho, že na vážná témata se dá upozornit i vtipnou formou," zhodnotila akci Pavla Gorolová, která dorazila i s tříletým synem Matoušem.

„Zdejší ovzduší mě jako mámu hodně štve. Syn trpí alergiemi a stejné problémy má i řada jeho kamarádů, proto se k podobným akcím ráda připojím," dodala žena.

Zlepšení situace s ovzduším si přeje i sedmadvacetiletý Marek Vitásek. „Je to hrůza a zlepšení pořád nikde. Jsem rád, že se podobné akce konají i mimo zimu, kdy bývá ovzduší nejhorší. Měli bychom stále tlačit na představitele města a kraje, aby se s touto situací něco dělalo," konstatoval mladý muž.

Podobnou akci, která se včera konala v Komenského sadech, plánuje občanské sdružení Čisté nebe i na příští rok. „Budeme sledovat, jak se bude smogová rezervace rozvíjet, a budeme o tom samozřejmě informovat," dodala na závěr Kamila Plocková.