„Doprava je tady katastrofální. Nejenže spousta náklaďáků ignoruje zákaz vjezdu vozidlům do dvanácti tun, ale ještě ke všemu nedodržují rychlost. Místo toho, aby si koupili dálniční známku a jezdili po Místecké, si to zkracují přes Hrabovou," svěřil se Deníku Vítězslav Rudel s tím, že zvýšená dopravní zátěž s sebou přináší nemálo dalších problémů. „Je tady hluk a vozovka dostává pořádně zabrat, takže v ní jsou díry, které se celoročně opravují. To ani nemluvím o tom, že jste mokrý od hlavy až k patě, když kolem vás někdo v takovém deštivém počasí projede sedmdesátkou. Takže si myslím, že nám Hrabovanům toto opatření hodně pomůže," míní starší muž.

Ulehčit nepříznivé dopravní situaci v Hrabové by částečně měla přípojka mezi ulicemi Mostní a Místeckou. Hlavně by se tím mělo vyřešit přímé propojení Místecké ulice ve směru na Vratimov.

Stavět se začne příští rok

Nová silnice by měla vést mezi ulicemi Mostní a Místeckou. „Stavba silnice v délce 1,3 kilometru začala zrealizováním malé okružní křižovatky poblíž ulice Místecké a skončí nově navrženou křižovatkou v ulici Paskovské. Součástí stavby jsou také tři mostní objekty, komunikace pro pěší a cyklisty, protihluková stěna, kanalizace, přeložky inženýrských sítí, izolační zeleň a podobně," řekla Deníku tisková mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská s tím, že výstavba bude zahájena v roce 2013 a skončí o rok později.

Aby byla stavba vůbec myslitelná, muselo město vykoupit čtrnáct nemovitostí, mezi nimi dva rodinné domky, zahrady a ornou půdu za více než 44,5 milionu korun.

Výkupy budou financovány z externích zdrojů města.

„Pokračuje tak spolupráce dohodnutá v roce 2008 při výkupu nemovitostí dotčených výstavbou komunikací na území krajského města. Nová silnice v Hrabové po dokončení odkloní především těžkou nákladní dopravu z hustě obydleného území, přispěje ke zklidnění dopravní situace a významně sníží ekologickou zátěž obyvatel tohoto obvodu," vysvětlil náměstek primátora pro investice Jiří Hrabina.

Najdou se však i takoví obyvatelé obvodu, kteří mají z nové komunikace obavy.

„Dopravní situace tady není zrovna nejlepší, ale my jsme doteď měli dům mimo jakékoliv důležitější komunikace. To se ale příští rok změní, protože nová silnice nám povede jen kousek od pozemku, takže máme strach, že se všechny ty problémy, které mají naši sousedé, přenesou na nás. Ale je pravda, že ostatní budou mít zřejmě větší klid," posmutněle řekl Deníku místní obyvatel jednadvacetiletý Michal Šír.