Strach, že ho rodina odsoudí a přijde i o kamarády. Tak se cítil dnes sedmatřicetiletý vysokoškolský učitel David, když se před patnácti lety chystal svému okolí oznámit, že ho přitahuje stejné pohlaví.

„Věděl jsem to už od patnácti, ale snažil se to v sobě potlačit. Zakazoval jsem si to a snažil si vsugerovat, že to není pravda," vzpomíná muž. Měl štěstí. Příbuzní i přátelé přijali jeho „novou" orientaci bez problémů. „Nic se nezměnilo. Jen máma se chvíli musela vyrovnávat s tím, že asi nebude babičkou," usmívá se.

Před rokem David uzavřel se svým přítelem registrované partnerství. Stejně jako on se k tomu jen od začátku ledna letošního roku odhodlalo na Ostravsku dvacet homosexuálních párů.

Jediná radnice v kraji

„Loni registrované partnerství uzavřelo dvanáct párů, letos je to už dvacet a v roce 2010 to bylo jedenáct párů," sdělila mluvčí Moravské Ostravy a Přívozu Jana Pondělíčková s tím, že častěji chtějí svůj svazek zpečetit muži. Právě radnice centrálního ostravského obvodu je jediná, kde v Moravskoslezském kraji mohou gayové a lesbicky orientované ženy registrované partnerství uzavřít.

„Většina obřadů probíhá tady na radnici, ale naši oddávající už byli také na Hukvaldech nebo v Hradci nad Moravicí," řekla Pondělíčková.

Celkem bylo v celé České republice loni uzavřeno 177 registrovaných partnerství.

„Partneři mohou vstupovat do partnerství, tedy podle zákona činí prohlášení, pouze osobně, a to před matričním úřadem v kraji, ve kterém má jedna z osob trvalý pobyt. Tak je to podle zákona o registrovaném partnerství a zatím se nestalo, že by se na nás někdo obracel se stížností. Těch úřadů je dnes čtrnáct podle krajů," sdělil Vladimír Řepka z ministerstva vnitra.

Ostrava je k homosexuální komunitě přátelská

Ostrava je podle Vladimíra Šmehlíka, který organizuje festival Mezipatra, ke komunitě gayů a lesbiček velmi přátelská.

„Přístup k homosexuálům je srovnatelný s tím, jaký je třeba v Praze nebo Brně, tedy velmi přívětivý, výborný k žití. Ostrava je navíc významná tím, že je tady pro gaye a lesbičky bohatý společenský život. Každý rok se tady koná reprezentativní Duhový ples, festival Mezipatra a také happeningy, jako je například gay tramvaj. Jde o jakousi jízdu hrdosti. Tramvaj označená duhovými vlajkami jede z hlavního nádraží až do Vřesiny," vysvětlil Vladimír Šmehlík.

To, že Ostrava je opravdu městem pro všechny, dokazuje i odkaz na oficiálním webu města, kde je záložka s informacemi právě pro homosexuály. „Jsou tam vyjmenovány podniky, kam mohou zajít, a také veškeré akce, které se tady pořádají," řekl Vladimír Šmehlík.