Obvodní radní vzkázali, že Moravská Ostrava a Přívoz není vlastníkem domů ani pozemků a nemá tak s nimi ani žádný záměr.

„Otázku záměru s uvedenými pozemky doporučuje rada obvodu směřovat na vlastníka těchto domů, tedy společnost Domy Přednádraží a další soukromé vlastníky," sdělila mluvčí Moravské Ostravy a Přívozu Jana Pondělíčková.

Zároveň připomněla, že obyvatelům domů v ghettu bylo už před více než dvěma týdny nařízeno, aby se vystěhovali. „Budovy jsou ve špatném technickém stavu a obyvatelé se v nich zdržují na vlastní nebezpečí," upozornila Pondělíčková s tím, že v ghettu jsou také špatné hygienické podmínky.

Rada centrálního obvodu také vyzvala své právníky, aby prošetřili jednání romského aktivisty Kumara Vishwanathana, který Romům v ghettu pomáhá se zajištěním nového bydlení.

„Necháme prošetřit, zda jednání pana Vishwanathana, kdy sděloval nepravdivé informace ohledně situace v lokalitě Přednádraží a vzbuzoval v obyvatelích rozhodnutí neuposlechnout nařízení stavebního úřadu o vystěhování, mohlo naplnit znaky skutkové podstaty trestného činu pomluvy a návodu k trestnému činu maření výkonu úředního rozhodnutí," sdělila Jana Pondělíčková.