Ačkoliv Památka zesnulých připadla už na pátek, mnoho lidí si přišlo vzpomenout na ty, již je navždy opustili, až o uplynulém víkendu.

„Lidé už nechodí na hřbitovy přesně na Dušičky, ale řídí se tím, jak jim vyjde čas. Dost jich tu už bylo o víkend dříve, nejvíce jich přišlo samozřejmě v pátek a i tento víkend je stále velká návštěvnost. Před pár lety tu ale proudily mnohem větší davy," hodnotila v sobotu odpoledne prodavačka květin před kostelem u slezskoostrav­ského hřbitova.

Mezi těmi, kdo přišli položit květiny na hrob a zapálit svíčky, byli i manželé Adamčíkovi. „Jsme už staří, takže chodíme na hřbitov pravidelně. To spíš ti mladí na to dneska nemají moc čas, jsou pořád v práci. I tak je to tady ale v tomto období hezké, většina hrobů je pěkně upravená," vyjádřili se Adamčíkovi.

Podobného mínění byl i další senior, který v sobotu přišel uctít Památku zesnulých. „Kdysi byl hřbitov centrum setkávání lidí. Nejenže zašli ke svým rodinným hrobům, aby je udržovali, ale ještě se spolu zastavovali a popovídali si. Dnes už to tak není. Lidé tady přijdou, až když mají čas, pak spěchají zase domů. Mladší generaci to celkově moc nezajímá," konstatoval pan Karel z Ostravy.