„Naše návrhy na restrukturalizaci lůžkového fondu vycházely z podkladů o personálním a materiálním vybavení jednotlivých oddělení, hodnotili jsme spektrum a komplexnost poskytované péče, porovnávali jsme klinické i ekonomické parametry v jednotlivých nemocnicích. Důraz byl kladen především na vysokou kvalitu poskytované péče pro naše pojištěnce," řekl k jednáním se zástupci nemocnic Aleš Zbožínek, ředitel krajské pobočky VZP pro Moravskoslezský, Zlínský kraj a Olomoucký kraj.

Jednání trvala více než rok a byla úspěšně zakončena podpisem smluv. Zbožínek současně dodal, že v rámci jednání o nových smlouvách byl kladen důraz na lepší využití lůžkového fondu v jednotlivých nemocnicích. „Velmi dobře se osvědčily spojené lůžkové fondy, kdy určitá lůžka slouží pro potřeby dvou různých oborů. Shodli jsme se vedením nemocnic, že tato cesta může vést k významným provozním úsporám," komentoval průběh jednání Aleš Zbožínek.

Z šesti nemocnic, které jsou ve správě Moravskoslezského kraje, uzavřelo smlouvy s VZP pět z nich. Pouze nemocnice Karviná-Ráj je před podpisem smlouvy s VZP. Oproti původním očekáváním došlo k dohodě a podpisu tříleté smlouvy mezi VZP a ortopedií v Orlové, Opavě a urologií ve Frýdku Místku. V Olomouckém a Zlínském kraji podepsala pojišťovna smlouvy se všemi nemocnicemi.

Až na zmíněné výjimky je délka smluvního ujednání mezi krajskou pobočkou VZP a nemocnicemi v Moravskoslezském, Zlínském a Olomouckém kraji pětiletá. „Délka smluvního vztahu dává jistotu lékařům a provozovatelům nemocnic a naší pojišťovně prostor k dalšímu zkvalitnění péče pro naše pojištěnce," doplnil ředitel krajské pobočky VZP.