Předseda krajské Rady seniorů České republiky a šéf občanského sdružení Seniors Milan Fabián má „hlavu v pejru". Co nejdříve musí najít prostory, ve kterých by se mohli scházet představitelé seniorských organizací a kde by fungovala bytová, právní a sociální poradna pro seniory.

Ostravský mrakodrap. Stávající sídlo v nejvyšším ostravském věžáku v Ostrčilově ulici musí během března opustit. Z nájmu dostali výpověď. Stejně na tom jsou i další nájemci, kteří sídlí v této chátrající dominantě Ostravy „Prý se bude věžák opravovat. Potřebujeme najít prostory, které by byly pro seniory dostupné, a také za přiměřené nájemné. Věřím, že se to povede, jednáme s obvodem, snaží se nám vyjít vstříc a pomáhají nám," řekl Fabián.

Místostarosta Moravské Ostravy a Přívozu Dalibor Mouka potvrdil, že obvod, který má věžák ve své správě, vypověděl nájemcům smlouvy. „Stávající provoz věžového domu je neekonomický. Po vystěhování nájemců dům ,zakonzervujeme´ a budeme udržovat tak, aby se nejlépe příští rok začalo s jeho revitalizací," uvedl Mouka s tím, že obvod má v ruce studii, podle které by se „ostravský mrakodrap" měl snížit na deset pater a v těch by pak vznikly byty.

„Budou to obecní byty, které si budou moci dovolit najímat třeba mladé rodiny nebo senioři s nižšími příjmy," tvrdí Mouka.

Upřesnil, že tento týden obvod vypsal výběrové řízení na zpracování projektové dokumentace. „Pak bude záležet na tom, jak se dohodneme s představiteli města na financování revitalizace," konstatoval Mouka.

Investiční náměstek ostravského primátora Jiří Hrabina uvedl, že tento rok se nepočítá s uvolněním peněz z rozpočtu města na revitalizaci věžového domu v Ostrčilově ulici.

„Finance by obvod nestihl proinvestovat. Předpokládám, že o způsobu financování a celkové částce začneme jednat v létě. Tak aby tato investiční akce byla součástí městského rozpočtu na rok 2014," upřesnil Hrabina. Předpokládá, že bourání, revitalizace věžáku a výstavba nových bytů si vyžádá okolo sedmdesáti milionů korun.

O budoucnosti „ostravského mrakodrapu", který nesplňuje bezpečnostní předpisy a je v dezolátním stavu, se hovoří a jedná už několik let. Ostravští radní zvažovali, že objekt prodají, mluvilo se i o bourání, nakonec zvítězila varianta snížit ho na polovinu, opravit a vytvořit v něm bydlení.