Na příjezdových trasách do města byly už od rána policejní kontroly. Policisté prohlíželi vozidla, ale například i autobusy. Do 13. hodiny policisté při kontrolách odhalili asi desítku zbraní. Jednalo se o různé násady či pálku, řekla policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Zdroj: Youtube

Pavel Matějný z hnutí Čeští lvi, jehož akci úřad dříve zakázal, nakonec protest uspořádal na Prokešově náměstí. Spojil se s organizátorem demonstrace Stop rasovým útokům, která se měla konat v Komenského sadech a jejíž účastníci přešli na Prokešovo náměstí. 

Policie v Ostravě dohlížela hned na několik demonstrací najednou.

On-line zpravodajství:

19:25 - Při násilnostech v Ostravě zadržela dnes policie přes 60 protiromských radikálů. Jsou podezřelí z výtržnictví, ublížení na zdraví nebo napadení úřední osoby.

19:00 - Situace ve městě je už klid. Policisté přesto ještě stále monitorují dění v ulicích. Policie by měla za několik minut zveřejnit první informace k celodennímu bezpečnostnímu opatření. 

18:13 - Už se zdálo, že je situace uklidněná a radikálové se rozešli. Policejní vrtulník zamířil na svou provizorní základnu v Ostravě-Zábřehu, když jej policisté z terénu povolali zpátky nad centrum, aby opět z výšky monitoroval pohyb problémových skupinek.

17:30 - Policisté stále monitorují skupinky radikálních demonstrantů a vyzývají je k rozchodu. 

16:40 - Pro jednoho zraněného člověka musí přijet záchranka. Jeden muž byl zraněn, když dostal zásah dlažební kostkou do hlavy. Policisté stále vyzývají megafony k uklidnění a žádají dav, aby uvolnil cestu sanitce. 

16:35 - Situace je nadále rozvášněná. Hlavní rozmíšky se přesunuly na zastávku MHD Muglinovská. 

16:20 - Demonstranti domnívali, že je pozorují policisté v civilu z jednoho vchodu činžovního domu poblíž křižovatky. U uzamčených vstupních dveří rozbili sklo a vtrhli do chodby. Majitelka domu uvedla, že dům je dva měsíce po celkové rekonstrukci. Celá skupina stále zůstává v prostoru velké křižovatky. 

16:10 - Posun skupiny demonstrantů i dohlížejících policistů se zastavil v rušné křižovatce ulic Nádražní a Muglinovská. 

16:00 - Policejní těžkooděnci tlačí demonstranty z Přívozu zpátky směrem do centra města. Situaci monitorují a dokumentují policisté na zemi, i jejich kolegové na palubě policejního vrtulníku, který po celou dobu krouží nad místem dění. 

15:50 - Radikálové se srotili na náměstí Svatopluka Čecha, kde se po poledni konala romská akce Mír mezi lidmi. Na místě odpalují dělobuchy, demolují plot. Situace se vyhrotila. Policie začala zasahovat. Někteří účastníci jsou zadrženi a odváděni za policejní kordony. Celou čtvrtí se nese hluk a zápach pyrotechniky a řev. 

15:45 - Skupina demonstrantů se rozdělila, někteří se vydali do Přívozu bočními ulicemi. Policie je však opět seskupila a celá skupina dále pochoduje pod dohledem policie po Nádražní ulici k náměstí Svatopluka Čecha. Romská demonstrace už tam skončila a náměstí je prázdné.

15:40 - Radikálové se vydali směrem do Přívozu, ostravské čtvrti hojně obydlené romskou menšinou. Právě v této čtvrti, na náměstí Svatopluka Čecha, se sešli Romové. Policie radikálům u Sadu Boženy Němcové přehradila cestu, aby jim v cestě do Přívozu zabránila. Z davu začaly na policisty létat kameny, plechovky od piva a další předměty. Situace se stala nepřehlednou. Došlo i na menší potyčky. Někteří radikálové kopali policistům do štítů. Policie použila pepřový sprej. 

15:30 - Z Prokešova náměstí se skandující dav vydal Sokolskou třídou. U domu, který obývají Romové, se skupina zastavila a z davu se směrem k domu nesly nenávistné, protiromské nadávky. Kdosi také zapálil dýmovnici. Celou situaci sledují policejní těžkooděnci, kteří však zatím nezasahují. 

14:30 - Akce na Prokešově náměstí začala. Nálada přítomných je vybuzena. Několikrát se skandovalo ACAB (all cops are bastards). Z davu se ozývají výkřiky jako: Cikáni do práce nebo Jdeme na ně! Policie zatím nezasahuje. Na Prokešově náměstí účastníci demonstrace podepisují petici Za práva slušného občana České republiky, v níž žádají politiky, aby se zasadili o tvrdé potírání zneužívání sociálního systému.

13:50 - Početná skupina lidí se sešla také na nedalekém Prokešově náměstí. Odhadem jde rovněž o zhruba 500 osob.

13:30 - „Nechceme tuto akci vést násilnou formou. Ukážeme jim, že nejsme stejní," promlouvá k davu Romů mluvčí Imrich Horvát z pódia před kostelem Neposkvrněného početí panny Marie. Hlavními tématy této akce je vzdělávání Romů, problémy života na ubytovnách a špatná komunikace úřadů s romskými komunitami. 

13:00 - Na ostravském náměstí Svatopluka Čecha se po poledni sešlo zhruba 500 lidí, převážně Romů. Nad hlavami drží transparenty s texty Jsme rovnocenní partneři, Nejednejte o nás bez nás nebo Zastavme nácky včas.

12:50 - Při policejních kontrolách osob mířících na shromáždění v centru města policisté zabavili několika lidem věci, které by mohli použít jako zbraně. Šlo o dřevěné tyče, násady a pálky. 

12:00 - Romové už se scházejí na náměstí Svatopluka Čecha, kam svolali svou demonstraci proti rasismu a neonacismu nazvanou Mír mezi lidmi. Podle jedné z organizátorek Jolany Šmarhovyčové se očekává účast minimálně 500 Romů. Z ostravských ubytoven je k místu demonstrace svážejí autobusy, celkem jich Romové k ubytovnám poslali šest. Už ve 12 hodin bylo na náměstí podle odhadu městských strážníků zhruba 150 Romů.

Ke zraněným museli záchranáři

"Zdravotníci ošetřovali a do zdravotnického zařízení transportovali čtyři muže ve věku mezi jednadvaceti a dvaatřiceti lety. Všichni byli při vědomí a v kontaktu s posádkami záchranné služby. Jejich zranění – hlavy, či končetin, se jevila jako lehká nebo středně těžká. Záchranáři jim poskytli potřebné ošetření a následně pacienty za doprovodu příslušníků Policie ČR transportovali do Městské nemocnice v Ostravě, kde je předali na úrazové ambulanci. Jednoho muže s lehkým zraněním pak posádka na ulici ošetřila, přičemž jeho přeprava do nemocnice nebyla potřebná a pacient byl ponechán na místě události," informoval mluvčí záchranné služby MSK Lukáš Humpl.  

Policie v Ostravě dohlížela hned na několik demonstrací najednou.

Policie je připravena

Ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel na páteční tiskové konferenci uvedl, že policie je na sobotní demonstrace Romů a radikálů v Ostravě připravena a bude mít dostatek policistů, a to i přesto, že se obdobné protesty chystají i v dalších místech republiky. Stejně jako u jiných obdobných bezpečnostních opatřeních má policie k dispozici například policisty pořádkových jednotek, ale i policisty se psy nebo na koních, v terénu je i kriminální policie. V ulicích už se pohybují také antikonfliktní týmy. Situaci monitoruje i vrtulník a kamery.

„Počet sil a prostředků, které mám k dispozici pro tento víkend, je adekvátním opatřením," uvedl v pátek Kužel.

Čtěte také: Policisté při porušení zákona na demonstracích rázně zasáhnou