O titul mistr kotlíkového guláše v sobotu 14.července bojovalo několik desítek soutěžících. První ročník akce se uskutečnil na zahradě hospůdky Pjetka v Ostravě-Michálkovicích. Vítězkou se nakonec stala žena ze Slovenska.

Vše vypuklo po třinácté hodině, kdy začali soutěžící vařit. A o tom, že to neměli jednoduché, nebylo pochyb. Museli si totiž zajistit nejenom kotlík a suroviny pro přípravu guláše, ale také dřevo na topení, stůl a další pracovní pomůcky. Soutěžící, kteří neměli přenosné ohniště, mohli opatrně odstranit kus trávníku, a vytvořit si tak přirozené ohniště. Po soutěži ale museli dát místo do původního stavu. Kromě toho museli před soutěží složit také kauci ve výši sto korun.

Většina účastníků si s sebou přinesla už nakrájené maso a předem nachystané ingredience, aby je různé přípravné práce při samotném vaření nezdržovaly. Porota pak hodnotila nejen chuť připraveného pokrmu, ale také kreativitu, samotnou práci a čistotu na jednotlivých stanovištích.

Vítězem soutěže se nakonec stala Slovenka, která nyní v Michálkovicích žije. „Vařila jsem pravý maďarský guláš. Toto slovo je odvozeno ze slova gulasius a znamená pastevec, z čehož vyplývá, že ho původně vařili pastevci. V devatenáctém století se tato pochoutka začala postupně rozšiřovat i do měšťanských rodin,“ vysvětlila vítězka Ely Poláčková s tím, že recept si nechá raději pro sebe. „To víte, je to takové rodinné tajemství,“ dodala.

Na druhém místě skončil Igor Zedník z Michálkovic. Ten uvařil guláš z předem naloženého jehněčího masa v pivu. „Recept jsem zdědil od maminky. Původně to byl guláš chudých, protože ti na lepší a dražší maso kdysi neměli peníze,“ vysvětlil Zedník. „Je to tady skvělé, moc dobře se bavíme. Guláš už jsme ochutnali - byl skvělý - ale ten vítězný už na nás nevyšel,“ pochvaloval si Jan Zika s manželkou, kteří sem přijeli na kolech z Ostravy-Poruby.