VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V teplých letních dnech stoupá riziko otravy jídlem

OSTRAVA - V horkém létě bývá problém s rychle se kazícími potravinami. Nebezpečí hrozí zejména při konzumaci masa, ryb, mléčných výrobků, vajec, ale i baget.

21.7.2007
SDÍLEJ:

Hlavním zdrojem salmonely, bakterie, která je běžnou příčinou otravy jídlem, jsou vejce. Foto: profimedia.cz

Bakterie se v teple množí velice rychle. Státní zemědělská a potravinářská inspekce našla v minulých dnech nebezpečné bakterie listerie u několika desítek kilogramů majonézových salátů. Které další potraviny způsobují největší problémy?

Velmi oblíbené jsou u lidí bagety. Mnohdy vypadají v chladicím boxu čerstvě a lákavě. „Bagety patří mezi potraviny, které je nutné ihned spotřebovat. V třicetistupňových teplotách se může bageta zkazit během několika minut,“ vysvětluje Pavel Mikuláš z laboratoře pro vyšetřování potravin. Přitom především řidiči se často zastavují na benzínkách, odkud si odnášejí bagetu do vozu. Schovají ji do boční přihrádky a pustí se do ní třeba za půl hodiny. „V tomto případě hrozí otrava,“ varuje Mikuláš.

Vysoký obsah vody v rybách podporuje kažení. „V jejich slizu se navíc nacházejí mikroby, jež se v teplém počasí množí velice rychle,“ říká Mikuláš. Ani známá finta – opětovné zmražení ryby – nepomáhá, spíše naopak. „Nejhorší je, když si chce nakupující domů přivézt zmražené rybí filé. To velmi často cestou rozměkne, a poté se v něm namnoží mikroby,“ tvrdí Mikuláš, podle kterého je největší omyl, když se rozměklá ryba opět zamrazí. „Po dalším rozmrazení už nemusí být vůbec k jídlu, ani po tepelné úpravě,“ míní .

Kdo v životě aspoň jednou nezkusil pochoutkový, bramborový nebo rybí salát? V parném létě odborníci tyto potraviny však jíst nedoporučují. Důvod? Bakterie listerie. Jejím přenašečem jsou některá zvířata. Do potravin se dostane při výrobě, najít ji však můžeme výjimečně i na ovoci a zelenině. Přítomnost bakterie ale ještě neznamená akutní nebezpečí, zdraví lidé jí odolají. Onemocnění může ohrozit osoby s oslabeným imunitním systémem, těhotné ženy a starší lidi. Nemoc se projevuje bolestmi svalů, horečkou a často také nechutí k jídlu. Problém u této bakterie je, že inkubační doba nákazy je až 70 dní. Může se tak stát, že lidé, kteří lahůdky snědli, zaznamenají potíže třeba až v září.

Hlavním zdrojem salmonely, bakterie, která je běžnou příčinou otravy jídlem, jsou vejce. K příznakům salmonelózy patří břišní křeče a zvracení. Bakterii se daří ve vaječných krémech, salátech a jiných pokrmech obsahujících syrová nebo nedovařená vejce, zvlášť pokud se neskladují v ledničce. „Salmonelu lze zničit vařením vajec ve skořápce po dobu sedmi minut, bez skořápky pět minut nebo smažením po každé straně nejméně tři minuty,“ radí Mikuláš. „Jídlům ze syrových vajec, jako jsou čerstvě připravené pudinkové krémy a různé majonézy, by se měli konzumenti vyhýbat,“ doplňuje Mikuláš.

I největší horka by naopak měly přežít trvanlivé salámy nebo tavené a tvrdé sýry. „Tyto potraviny jsou na léto nejlepší,“ dodává Mikuláš.

21.7.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hledá se pamětník tábora v Letech.

Deník vyhlašuje pátrání: Hledá se pamětník tábora v Letech

Ilustrační foto.

Na severu Moravy a ve Slezsku „se berou“ více ženské páry

AKTUALIZUJEME

Karviná a Radvanice hlásí vysokou prašnost

Stanice v Karviné a Ostravě-Radvanicích zaznamenávají v posledních hodinách vysoké koncentrace polétavého prachu. Rozptylové podmínky by se měly zlepšit až v úterý. 

Předseda ČOV Kejval: Ledecká? Ona bude letos královnou olympiády

/ROZHOVOR/ Přijel na otočku z dějiště Olympijských her, aby v Ostravě a Brně zhlédl dění na Olympijských festivalech, jichž je duchovním otcem. Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval hýřil dobrou náladou. 

Jizerská 50, chodci vs. řidiči, výcvik topičů a zpěvavé dračky: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 17. až 18. února 2018.

OBRAZEM: Komentovaný trénink hokejistů Vítkovic a autogramiáda Rostislava Olesze

/FOTOGALERIE/ Jedinečnou příležitost měli ve čtvrtek a v sobotu fanoušci hokejistů Vítkovic. Tým generálního manažera Jakuba Petra absolvoval v Ostravar Aréně v rámci Olympijského festivalu dva otevřené a komentované tréninky, které na tribunách sledovalo množství zvědavých diváků.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT