VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Studenti hotelových škol porovnali své umění v čepování piva

OSTRAVA - Pevnost pěny, stav a formu „pivní čepice“, množství piva, ale také čas, za jaký načepovali sklenici, hodnotili v pátek 19. října porotci na soutěži v čepování piva. Klání se zúčastnilo třiadvacet studentů středních hotelových škol v Moravskoslezském kraji.

20.10.2007
SDÍLEJ:

Gastro festival v OstravěFoto: DENÍK/Adolf Horsinka

„Je to soutěž pro studenty středních škol, tudíž mají k dispozici nealkoholické pivo,“ uvedl o akci, jež se konala v pátek 19. října na výstavišti v rámci Gastro festivalu, mediální zástupce značky Radegast Pavel Sobol. „Čepuje se Radegast Birell, který se vyrábí v sudech, a tudíž je velmi dobře použitelný pro tuto soutěž,“ dodal Pavel Sobol.

U výčepního pultu se střídali chlapci i dívky, kteří se pilně soustředili na pípu a z ní vytékající zlatý mok. „Myslím, že jsem se v gastronomii našla, moc mě to baví,“ uvedla jedna ze soutěžících Barbora Plochová. Studentka třetího ročníku Vyšší odborné školy a hotelové školy v Opavě má s čepováním piva zkušenosti, pracuje podle svých slov v restauraci dlouho.

Práci v restauraci si pochvaluje i další ze soutěžících, Lukáš Peza ze Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb v Šilheřovicích. „Čepování piva mě velmi baví, pracuji v restauraci, kde máme velké výčepní pulty, máme šest druhů piva a dělám tam už druhý rok. Je to můj koníček,“ usmíval se sympatický student. S tím, co načepoval na soutěži, však příliš pokojený nebyl. „Udělal jsem v tom pár chyb, o kterých vím, nevzal jsem si podtácek a asi to nebylo načepováno přímo podle gastronomických pravidel, ale jinak si myslím, že to docela dobře dopadlo,“ shrnul svůj výkon. V odborné porotě zasedlo pět lidí, mezi nimi i Leopold Duda z Plzeňského Prazdroje. Studenti točili pivo do půllitrových sklenic tak, aby dodrželi správnou míru a zároveň i velmi důležitý časový limit čtyř minut. „Samozřejmě se hodnotí i způsob podávání piva, pozdravení, otočení logem k porotě, utření do ručníku a použití podtácků,“ dodal o kritériích Leopold Duda. K dispozici byla porotcům bodová škála od nuly do šesti bodů. Každý soutěžící měl jedno zkušební pivo. Pak už běžel časový limit, během něhož načepoval další tři sklenice. Z nich si nakonec vybral tu soutěžní, která se mu líbila nejvíce a přednesl ji před porotu.

Práci svých studentů pozorovali i jejich učitelé. „Jsem velice spokojená i překvapená, nejenom výsledky svého syna, ale především celou přípravou gastronomie a všech soutěžících,“ uvedla pedagožka ze Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb v Šilheřovicích a zároveň matka soutěžícího Lukáše Pezy Iveta Stachurová. Také dodala, že je letošní ročník ve srovnání s předešlými na podstatně vyšší úrovni. Stejného názoru byl i porotce Duda. „Zdá se mi, že studenti v čepování piva dosahují rok od roku lepších výsledků,“ ohodnotil svůj celkový dojem. Celkovým vítězem soutěže, kterou pořádal Plzeňský Prazdroj ve spolupráci s Ostravskými výstavami, se stal student druhého ročníku Střední školy Třinec-Kanada Tomáš Oujeský.

20.10.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

BK Opava – NH Ostrava 111:78
48

KOOPERATIVA NBL: Opava - Ostrava 111:78

Ilustrační foto.

Pět hasičských vozů vyjelo k požáru bytu v Hrabůvce

V Tramvaji rozbil lahví cestujícímu hlavu a pak se sám přihlásil na polici

Pátrání policistů po dalším agresorovi z ostravské MHD nemělo dlouhého trvání.

Hygienici kontrolovali vánoční trhy, žádné prohřešky neobjevili

Na prodej občerstvení na vánočních trzích se v posledních týdnech roku 2017 zaměřují při svých kontrolách pracovníci Krajské hygienické stanice v Ostravě (KHS).

Vánoční hru uvedli po 15 letech

Waldorfská ZŠ z Ostravy-Poruby se včera připojila k tradici, kterou v adventním čase dodržují školy tohoto typu v tuzemsku i zahraničí

Udali oceláře – uhlí prý hromadí načerno, kraj už informoval ČIŽP

Ostrava – Zřejmě komusi z Radvanických a Bartovických obyvatel obtěžovaných prašností došla trpělivost a poslal hejtmanovi kraje „udání“ na podnik Arcelor Mittal.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT