Sládek pivo vaří, hostinský je dělá, tvrdí stará známá pravda. Jak má vypadat správně načepované pivo? „Čistá sklenice vypláchnutá studenou vodou, sklon 45 stupňů a čepování najednou – to dělá kouzlo hladinky,“ tvrdí Daniel Krupa z restaurace Písečná v Rožnově pod Radhoštěm, vítěz moravského kola mezinárodní soutěže o nejlepšího výčepního Pilsner Urquell Master Bartender, které se konalo včera v Ostravě.

„Měl jsem velkou trému, ale podařilo se,“ pochvaluje si Vít Voznica z ostravské restaurace Slezska, který se soutěže zúčastnil již podruhé. Kromě praktické zkoušky v čepování museli všichni soutěžící zvládnout také písemný test a prokázat znalosti o plzeňském pivu. Pětice nejlepších, které vybrala odborná porota, se utká o prvenství v národním kole a vítěz pak předvede své umění ve světovém finále.

„Je to úplně něco jiného, než kdybych stál za výčepem u nás v hospodě,“ posteskl si Rostislav Klár ze známé pivnice U Rady, jemuž postup unikl jen o vlásek.

Prémiová značka Plzeňského Prazdroje – Pilsner Urquell – se dnes prodává v pětapadesáti zemích celého světa. „Máme skvělý produkt, skvělou historii, chceme k tomu doladit i služby. Pivo se pije téměř v celém světě, málokde jej však umějí správně načepovat. Cílem soutěže je, abychom rozšířili kulturu čepování do světa,“ říká starší obchodní sládek Václav Berka.

Profesionální výčepní podle něj musí umět pivo nejen načepovat, ale i správně servírovat. „Důležité je však i charismatické vystupování. Kromě praktických dovedností by měl umět hosta zaujmout i informacemi z historie pivovarnictví,“ říká Berka. „Aby se v českých restauracích a hospodách stále častěji ozývalo ono hrabalovské: Pane vrchní, panenkomarjá, co mi to nesete v půllitru za krásu!“

O MISTRA VÝČEPNÍHO. „Nejlepším tréninkem je každodenní praxe,“ říká s úsměvem Daniel Krupa z restaurace Písečná v Rožnově pod Radhoštěm, vítěz moravského kola O mistra výčepního. Foto: Deník/Miroslav Ku­cej

ZA PÍPOU. Vít Voznica z ostravské restaurace Slezska postoupil mezi pětici nejlepších a své umění předvede v celonárodním kole v Praze. Foto: Deník/Miroslav Ku­cej