„Na zvýšenou poptávku reagují obchodníci, v poslední době se zvyšuje i počet obchodů, které se specializují na prodej asijských potravin. Při kontrolách naši pracovníci zjistili, že lidé, kteří potraviny z Asie konzumují, by měli věnovat velkou pozornost informacím uvedeným na obalech. Zejména pak doporučenému způsobu použití a dávkování.

Inspektoři odebrali například několik vzorků sušených mořských řas, u nichž byl zjišťován obsah jodu. Evropský úřad bezpečnosti potravin uvádí jako maximální doporučenou dávku šest set mikrogramů jódu denně. Tři výrobky tento limit nesplňovaly. Pokud by člověk zkonzumoval celé balení těchto řas, pak by doporučenou denní dávku jodu mnohonásobně překročil. Mořské řasy se však obvykle nejedí v takovém množství, používají se na výrobu sushi nebo také jako koření. Některé se dokonce nekonzumují přímo, ale jejich vývar se přidává do polévek nebo tradiční japonské omáčky,“ uvedla mluvčí SZPI Martina Šmídtová.

Na obale sušených mořských řas by proto měl být podle ní přesně popsán způsob použití a také údaj, jaké nejvyšší množství potraviny smí člověk zkonzumovat. „Tyto informace však chyběly na všech třech výrobcích, popřípadě byly nedostatečné. Proto byly tyto výrobky zakázány. Distributoři je smí znovu prodávat, jen pokud informace na obale doplní,“ doplnila Šmídtová.

Informace o těchto případech SZPI vložila do Systému včasného varování pro potraviny a krmiva Evropské unie. Vysoký výskyt jodu v mořských řasách potravinářská inspekce v loňském roce řešila dvakrát, letos už bylo zaznamenáno pět takových případů. „V tuzemské populaci přetrvává spíše nedostatek příjmu jódu. Tím více jsou však lidé spíše náchylnější k předávkování,“ dodala mluvčí potravinářských inspektorů.