A pochutnali si na něm lidé, kteří ve čtvrtek 19. června navštívili novou prodejnu v přízemí pekárny na Porubské ulici.

Koláč z jednoho kusu těsta se nevešel do pece na jemné pečivo. „Dali jsme ho do pece na rohlíky. Museli jsme na to koupit i speciální nerezový plech,“ podotkl provozovatel pekárny Vladimír Dubják s tím, že velikost koláče odpovídá čtyřem stům standardním koláčům.

Příprava a upečení koláčů zabralo čtyřem lidem skoro čtyři hodiny. Na oba koláče potřebovali asi třináct kilo mouky, sedm kilo makové a stejné množství tvarohové náplně, čtyři kila povidel, čtvrt kila mandlí a dva kilogramy alginátu, který se používá v cukrářství na zdobení výrobků.

Pekárna U věžiček, kde pracuje 130 lidí, prochází nyní rekonstrukcí. Nová prodejna pečiva a potravin vznikla na místě bývalých dílen, v přízemí objektu nyní procházejí rekonstrukcí další prostory, připravuje se rekonstrukce fasády budovy, která je součástí Památkové zóny Poruba.

V pekárně U věžiček byla výroba pečiva zahájena už v roce 1960. Měsíčně tam vyrobí přes 220 tun pekárenských výrobků, od různých druhů chleba po běžné a jemné pečivo či cukrárenské výrobky. Denně tam pekaři upečou například sto tisíc světlých rohlíků a dalších padesát tisíc grahamových či sójových. „Podíl sladkého pečiva se snižuje a na druhé straně roste obliba cereálních výrobků. Meziročně zvyšujeme jejich výrobu asi o třicet procent,“ vyčíslil Dubják.