Zatímco za celý loňský rok zaznamenali hygienici v kraji celkem sedm případů onemocnění, nyní už jich evidují jednatřicet. Nejvíce nakažených osob je z Frýdecko-Místecka. Od pátku v tomto okrese přibylo šest nemocných, celkové číslo infikovaných lidí tu tak dosáhlo pětadvaceti. Žloutenka se po jednom případě objevila v posledních čtyřech dnech i v Ostravě (celkově tu zatím onemocněli čtyři lidé) a v Karviné. Jeden případ je z Bruntálska.

Vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě Irena Martinková potvrdila, že infekce postihla většinou dospělé lidi, vyskytla se však také u dvou žáků základních škol ve frýdecko-místeckém okrese. Ve školách hygienici zajišťují příslušná protiepidemická opatření, aby zabránili dalšímu šíření této nemoci. Jak se chránit před touto nemocí „špinavých rukou“? „Protože k přenosu nákazy dochází fekálně-orální cestou, tedy hlavně nedodržováním zásad osobní hygieny, je nutné mýt si pořádně ruce zejména před jídlem či kouřením,“ doporučila Martinková.

Nejúčinnější prevencí této nákazy je však očkování. Je vhodné nejen pro děti, ale také pro dospělé vzhledem k tomu, že poslední větší epidemický výskyt žloutenek byl na území Česka zaznamenán v sedmdesátých letech minulého století, čímž dorostla populace vnímavá k této nákaze. „Bohužel máme informace, že očkovací vakcína v lékárnách došla. Takže apeluji především na dodržování hygieny. Zvlášť pečliví a opatrní by měli být lidé ve službách, v gastronomii, samozřejmě děti a učitelé ve školách a školkách,“ upřesnila Martinková.

Deník zjistil, že v Ostravě je očkovací vakcína ještě v Očkovacích centrech v Hornické poliklinice a na poliklinice v Hrabůvce. „Nevím, jak dlouho nám vystačí, ale vakcínu proti žloutence typu A máme a očkujeme,“ potvrdil lékař očkovacího centra v Hrabůvce.

Irena Martinková dodala, že infekční žloutenka typu A je vyvolána virem hepatitidy A. „Tento virus je velmi odolný vůči vlivům zevního prostředí, přežívá týdny při pokojové teplotě, léta ve zmraženém stavu. Zničen je například po pětiminutovém varu, po deseti hodinách při teplotě šedesát stupňů, po působení dezinfekčních prostředků, chlorových preparátů či kyseliny peroctové,“ řekla. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je čtrnáct až padesát dní.

Mnohé čtenáře Deníku nákaza vyděsila, ptají se, zda je možné nakazit se žloutenkou například v autobuse, z držadel v tramvaji či poté, co sníme nemytýma rukama jídlo, za které jsme těsně předtím zaplatili „špinavými“ penězi. „Teoreticky to možné je, ovšem pravděpodobnost takové nákazy je velmi malá. Vždy záleží na dávce přeneseného viru, na odolnosti člověka. Velmi opatrní by měli být lidé hlavně na veřejných toaletách, v restauracích. Děti ve školách by si neměly navzájem ukusovat svačiny, pít po spolužákovi ze skleničky či lahve,“ míní vedoucí oddělení infekční epidemiologie Krajské hygienické stanice v Ostravě Josef Matuška.