Toto pivo je další z mistrovských kousků zdejšího sládka Václava Barona. Již ve čtvrtek 25. září jej přijel pokřtít na bílém koni patron slavností – svatý Václav.
„Naším cílem je pokračovat v tradici vaření piv s výjimečnými vlastnostmi. Svatováclavská sedmnáctka je dalším počinem,“ uvedl sládek Václav Baron. Unikátní Svatováclavský ležák v sobě ukrývá celkem deset ingrediencí, mimo jiné i čtyřicet kilo jarního jesenického medu. „Právě med dává pivu výjimečnou barvu, vůni i chuťovou plnost. Uvařili jsme ho celkem devět set litrů,“ dodává sládek.
Svatováclavský ležák, který je ode dneška na čepu, je v pořadí již sedmým speciálem, který za rok, kdy byl zámek otevřen veřejnosti, uvařil. „Zájem o pivní speciály stoupá, což je pro nás závazkem. Rozšíření kapacity pivních tanků nám do konce roku umožní nabídnout návštěvníkům nová piva mnohem častěji. V tom chceme být v České republice opět první,“ doplnil manažer zábřežského zámku Radovan Koudelka. Již v těchto dnech začíná zrát v zámeckých sklepích další rarita. Tou bude pivo z vinného základu z hroznů Modrého Portugalu. „Bude to pro všechny překvapení. Pivo z vína zatím u nás ještě nikdo nezkoušel udělat,“ tvrdí Koudelka.
Návštěvníky, kteří o víkendu do zámku v Ostravě-Zábřehu na Svatováclavské slavnosti zavítají, tu v sobotu i neděli kromě piva čeká i bohatý doprovodný program s rytíři, šermíři, kejklíři, komedianty, historickou hudbou i divadelním představením a jarmarkem.