Pohodová atmosféra vánočních svátků, blížící se štědrovečerní večeře a spolu s ní i pro většinu lidí neodmyslitelný – do zlatova usmažený řízek z kapra s bramborovým salátem.

Této idyle s tradiční rybou na stole ale předcházejí náročné výlovy rybníků. Práce tvrdých mužů, kteří už od časných ranních hodin a za mrazivého počasí tahají z chladných vod sítě plné šupináčů.

„Takzvané strojení rybníka před výlovem probíhá už pár týdnů předem. V den, kdy vše propukne, se scházíme kolem půl šesté ráno a rozdělujeme si úkoly. Pak vyrážíme na rybník,“ říká Pavol Šovčík, obchodní manažer Rybářství Rychvald.

Poslední výlov této společnosti, která obhospodařuje celkem padesát rybníků o celkové výměře zhruba čtyři sta padesát hektarů, se odehrává v polovině tohoto týdne. Třicítka chlapů vytáhne během dne z chladných vod rybníka Olšový na Karvinsku zhruba čtyřicet tun ryb.

Teplota se přitom pohybuje na bodě mrazu. Parta rybářů, stojících v holínkách a gumových pláštích po stehna v chladné vodě, třídí do kádí zejména kapry, ale i amury, tolstolobiky nebo třeba štiky, candáty a sumce.

„Ryby se roztřídí, přes váhu se nakládají na auto a míří do našich sádek. Je dobré, když si tam chvíli pobudou, protože se dočistí a nejsou pak cítit bahnem. Už také nejsou krmeny, takže i odtuční,“ vysvětluje dále Šovčík.

Původně naditá síť z prvního zátahu se mezitím pomalu vyprazdňuje. Někteří promrzlí chlapi už volají po čaji s rumem na zahřátí. Těší se na první svačinu i cigaretu „na souši“. Je třeba si trochu oddychnout, než se půjde na druhý zátah. Práce tady totiž bude až do setmění.

Kapři letos mírně podraží

Jako úspěšný hodnotí letošní rok Rybářství Rychvald. V sítích jim nakonec uvízlo zhruba dvě stě padesát tun ryb. „Přálo nám počasí, což se u ryb projevilo v jejich celkově dobré kondici,“ uvedl obchodní manažer společnosti Pavol Šovčík.

Pokud jde o kapra a jeho cenu v období Vánoc, zdražovat by podle jeho dalších slov výrazně neměl. V rychvaldské prodejně této společnosti bude stát osmdesát korun za kilogram. „U prodejců ve stáncích ve městech bude odhadem o pět až deset korun dražší,“ poznamenal dále Šovčík.

Prodejna v Rybářství Rychvald se otevře začátkem prosince a v provozu bude od 6 do 17 hodin. „Pro zákazníky bude připraveno kromě širokého sortimentu živých ryb také jejich zpracování přímo na místě, dále pak stánek s uzenými rybami a rybími specialitami a tradiční stánek s občerstvením,“ dodal Pavol Šovčík.

Kapr kontra amur

Jaký je rozdíl mezi kaprem a amurem, které prodejci ryb prodávají v předvánočním čase? „Amur k nám byl importován z Ruska. Má jiný tvar těla. Zatímco kapr má vyklenutý hřbet, amur má podobu tubovitou,“ poukazuje na viditelný rozdíl mezi oběma rybami Pavol Šovčík z Rybářství Rychvald Dále pak poukazuje na důležitější, a sice drobný chuťový rozdíl. „Obě ryby jsou si chuťově docela podobné, ale amur je přece jen o něco lepší. Má větší svalové lupínky a také trochu lepší konzistenci masa,“ dodává Šovčík.

Kormoráni a pytláci jsou postrachem rybářů

S chráněným kormoránem mají rybáři v kraji problém od roku 2001. „Jeden pták spotřebuje půl kila ryb denně. Další kusy svým lovem ale vystresuje nebo rovnou poškodí. Při podzimních tazích jich tady je až šest set, ročně přitom můžeme odlovit jen třicet kusů,“ posteskl si na největšího nepřítele správců rybníků Jiří Mižďoch, výrobní ředitel Rybářství Rychvald. Ztráty způsobené kormoránem vyčísluje na šest set tisíc korun ročně.

Pytláci pak ochudí rybářství o další statisíce. Vzhledem ke zdejší sociální struktuře obyvatel je v tomto regionu pytláctví výraznější problém než v jižních Čechách. Ryby kradou pytláci buď pro sebe k jídlu, nebo je spíš nosí do hospod, kde za ně dostanou nalito. „Provádíme kontroly, noční zátahy, ale zabránit tomu nelze. Nejhorší je, že pytláci občas bývají i ozbrojeni,“ dodává Mižďoch.