Po víkendovém půstu vešel za nabízeným masem do transportní bedny sám a nebylo tedy nutno ho uspat, což je vždy rizikový zákrok. Důvodem (dočasného, zhruba ročního) přesunu tygra je jeho zapojení do reprodukce v Zoo Lešná. Prostor uvolněný po tygřím samci nám umožní nabídnout více prostoru pro jeho partnerku Maju a jejich dvě letošní mláďata.

Tygři ussurijští, jakož i další ve volné přírodě ohrožené druhy zvířat, jsou v Evropě zařazeny do tzv. Evropských záchranných programů (EEP). Tygr ussurijský je vůbec největší kočkovitou šelmou světa (dospělí samci mohou vážit až 300 kg) a je dnes bohužel zejména díky pytláctví na pokraji vyhubení. Obývá již jen zlomek svého původního areálu na Dálném východě (početní stavy jsou v přírodě odhadovány na 350 kusů), počet tygrů ussurijských chovaných v zoologických zahradách tak již dnes převyšuje jejich počet v přírodě.

(der)