Výkony mladých talentů bude hodnotit odborná mezinárodní porota, ale přijít se může podívat i široká veřejnost. Prestižní gastronomická soutěž bude letos doplněna o dvě nové kategorie – soutěž barmanských družstev a soutěž tříčlenných družstev v gastronomických znalostech a dovednostech. „Klání se každoročně účastní kolem čtyř desítek barmanů a patnácti kuchařů z Rakouska, Německa, Polska či Sicílie. Soutěže družstev vyvolaly velký ohlas – dosud se nám přihlásilo jedenáct skupin,“ říká ředitelka AHOL Střední školy gastronomie, turismu a lázeňství a spolupořadatelka akce Karin Trinčková.

Soutěžním úkolem mladých kuchařů bude příprava čtyř porcí teplého pokrmu s hlavní a odlehčenou přílohou, přičemž hlavní surovinou bude ryba pangasius. Úkolem barmanů bude namíchat klasický koktejl a „fancy drink“, tedy koktejl podle vlastní receptury, která nebyla dosud nikde zveřejněna.

Soutěž tříčlenných družstev v gastronomických znalostech a dovednostech obsahuje pět disciplín, kterých se zúčastní každý člen družstva. Prvním úkolem bude oloupat a nakrájet cibuli najemno v co nejkratším čase. Dále budou soutěžící určovat tři druhy mas nebo vnitřností v syrovém stavu a navrhovat u každého jeden technologický postup.

„Další disciplínou je pouring test, při kterém budou mít studenti za úkol nalít z litrové plné láhve Finlandia vodky co nejpřesněji tři různé míry určené komisařem, čtvrtou disciplínou je určování sklenic. Soutěžící si vylosuje pět názvů různých nápojů a určí k nim sklenice, do kterých by se nápoj měl nalévat,“ doplňuje Trinčková s tím, že posledním úkolem bude konverzace v cizím jazyce.

Akce se koná ve středu v kongresovém sále hotelu Atom v Ostravě od 8.30 do 18 hodin.