VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kvalitní kysané zelí? Výtečná a velmi zdravá pochoutka

Ostrava - O pozitivních zdravotních účincích kysaného zelí nikdo nepochybuje, pro naše předky bylo cenným a mnohdy takřka jediným zdrojem vitamínů, minerálů a dalších cenných látek po celou dlouhou zimu.

1.3.2009 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto ze soutěže kysaného zelíFoto: DENÍK

„Vzpomínám si, jak jsme u nás připravovali zelí ve velkém dubovém sudu. Byla to často i taková příležitost k rodinné sešlosti. S dojetím vzpomínám na to, jak se o právo šlapat bil náš tehdy již sedmdesátiletý děda. Vydesinfikovali jsme mu důkladně nohy octovým roztokem, a děda v sudu úplně pookřál a omládl snad o deset let, zatímco my ženy jsme „ostrouhaly“, a tedy jsme zelí strouhaly,“ vzpomíná Jana Pokorná z Ostravy. Sud se zásobárnou zdraví vydržel pak ve sklepě až do počátku léta.

Dnes již kupované

Dnes si lidé už takto tradičně připravují zelí méně, i když na podle domácích receptur připravené kysané zelí nedají někteří dopustit, a raději si třeba i v obchodech či zemědělských farmách objednávají hlávky, jež pak sami zpracovávají. Lidé na vesnici si zelí často pěstují sami a mnohdy zůstávají u tradičního rituálu.Při výběru již hotového kysaného zelí v obchodech, jež si většina lidí přece jen kupuje již zpracované, by zákazníci měli být obezřetní. Cena okolo sedmi korun za půl kilogramu zelí v hypermarketu sice láká, ale údaje na obalu často uvádějí vcelku nejasné údaje o původu produktu, navíc povinně přiznávají chemickou konzervaci zdraví škodlivými „éčky“- konkrétně E 211 a E 224. Zelí z našich zeláren je sice dražší, ovšem je přírodně konzervováno produkty kvašení, hlavně zdravou kyselinou mléčnou.

Domácí výrobci

Kvalitní zelí vyráběné dle tradičních receptur produkuje na severní Moravě několik zavedených družstev – zelárna v Nižních Lhotách patřící ZD Nošovice dokonce získala nyní od Evropské komise evropskou ochrannou známku původu – a to se s plány na vybudování automobilky dokonce uvažovalo, že tradiční značka zanikne. Nezanikla, družstvu zůstala solidní rozloha polí, a navíc pěstují v nedaleké Pazderně. Svou dobrou pověst si drží také například známé Otické zelí, popřípadě Kateřinské a další.

JIŘÍ ŠODEK

1.3.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pavel Pišťák
13

Když jdou karty, to klidně čůráte i do lahvičky, říká mariášový matador

Tunel dlouhý přibližně 1,2 kilometru by měl vést pod touto částí Bohumínské ulice. Ulevit má lokalitě od tranzitní dopravy a vrátit Slezské Ostravě historické centrum.
7 6

Ostrava chce předejít dopravnímu kolapsu. Postaví tunely

Premiérová seznamka pro seniory se v kině vydařila

Je všední prosincový den, krátce po poledni. Z promítacího sálu ostravského Minikina vycházejí diváci do sousední kavárny a usedají k malému občerstvení.

KOOPERATIVA NBL: Opava - Ostrava 111:78

Zaplněné tribuny opavské víceúčelové haly v sobotu večer přihlížely ostře sledovanému derby Kooperativy NBL. Domácí totiž narazili na regionálního rivala z Ostravy. Utkání bylo vyrovnané do třetí čtvrtky, kdy se Opavané ve skóre trhli a poslední desetiminutovka se dohrávala už jen z povinnosti. Opava nakonec zvítězila 111:78.

Pět hasičských vozů vyjelo k požáru bytu v Hrabůvce

Zdánlivě hodně rušno bylo v sobotu v odpoledních hodinách v Ostravě-Hrabůvce nedaleko hotelového domu Hlubina. Hasiči dostali hlášení o požáru bytu. Na místo vyrazilo celkem pět vozů.

V Tramvaji rozbil lahví cestujícímu hlavu a pak se sám přihlásil na polici

Pátrání policistů po dalším agresorovi z ostravské MHD nemělo dlouhého trvání.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT