Vepřová pečeně s brambory, rajčatový salát, k tomu na pití minerálka pro děti, pro hlavu rodiny pivo, manželka si dopřeje bílé víno. Za stejnou večeři zaplatí rodina, která si na ni pořídí suroviny v Praze, o čtyřicet korun více, než kdyby nakupovala na Ostravsku.
Z průzkumu Českého statistického úřadu, který ceny základních potravin pravidelně sleduje ve všech krajích republiky, vyplývá, že levněji lidé nakupují potraviny v Moravskoslezském a také Olomouckém kraji. Naopak nejdražší jídlo mají lidé v krajích Středočeském a Karlovarském.
Kilogram vepřové pečeně, kilogram brambor, stejné množství rajčat, litr vína a půl litru piva vyjde v Praze na 241 korun. V Olomouckém kraji na 227 korun, v Moravskoslezském za tyto suroviny lidé zaplatí rovné dvě stovky. Statistici upozorňují, že ceny jsou ale samozřejmě orientační, protože průzkumy se provádějí v menším množství prodejen.
„Průzkumy provádíme od roku 2004, nyní je provádíme ve dvoutýdenních cyklech,“ sdělil Tomáš Chrámecký z Českého statistického úřadu.
Podle ekonomů obecně platí, že ceny potravin souvisejí s výší platů a zaměstnaností. Kde jsou příjmy nižší a více lidé bez práce, jsou obchodníci donuceni snížit svoje marže a prodávat levněji. Průměrná mzda v tuzemsku loni činila zhruba 23 500 korun. Kraj na ni asi dva tisíce ztrácí.
Průzkumy statistiků ale současně ukazují, že některé položky se dají v Praze pořídit levněji než v Moravskoslezském kraji, a to například papriky, rýže nebo jogurt. V Plzeňském kraji zase lidé daleko méně zaplatí za čerstvé máslo, více peněz z peněženky ale musejí vytáhnout třeba na vepřové a hovězí maso.