S pálením začali už také v Pěstitelské pálenici v Krásném Poli. „Objednávky máme na třešně i na višně. Už volali i ti, co mají meruňky. Naší výhodou je, že máme menší kotel a vypálíme kvasy i lidem, kteří to nedělají až tak ve velkém, ale připraví si třeba jen dvě padesátilitrové bečky. V případě, že kvasu mají ještě méně, tak dáme dohromady kvasy od více lidí a pálenku jim pak spravedlivě rozdělíme podle množství dodaného kvasu,“ dodal Šputa.

Marcel Černík z velkopolomského lihovaru říká, že lidé, kteří s přípravou kvasů nemají velké zkušenosti, si musejí dát pozor na to, aby do třešňových kvasů nedávali i stopky. „Ty kvalitě kvasu mohou uškodit. Do kvasů se dávají mírně přezrálé třešně. Je dobré je mírně rozmačkat, aby pustily šťávu. Třešně dáváme do kvasu i s peckami. Musíme ale dát pozor, abychom pecky nerozdrtili. Pak by se totiž hořkomandlová chuť mohla přenést i do vypáleného destilátu, “ varuje Černík.

Výnosnost kvalitních třešňových kvasů je podle jeho zkušeností jen mírně slabší než u švestek. Ze sta kilogramů ovoce se dá vypálit sedm až osm litrů padesátiprocentní pálenky. „Je třeba ale počítat i s tím, že v teplém letním počasí jsou kvasy připraveny k pálení dříve. Někdy i za čtrnáct dní, běžná doba je zhruba tři týdny. Třešňové kvasy na rozdíl třeba od hrušek či švestek je potřeba vypálit co nejrychleji. Například u jablek a hrušek, které lidé dávají do kvasů na podzim, už bývá venku chladněji, tomu odpovídá i delší doba vytváření kvasů,“ vysvětlil spolumajitel lihovaru ve Velké Polomi.

Za litr padesátiprocentní pálenky tady zaplatí zákazník, který přiveze hotový kvas, 112,50 koruny, kdo přiveze celé ovoce a nechá si kvas připravit odborníky v lihovaru, zaplatí o osm korun více. „Ceny držíme na stejné úrovni už čtyři roky. Snažíme se tím vyjít vstříc našim zákazníkům,“ dodal Černík.

On ani další oslovení majitelé palíren si zatím netroufají odhadnout, jaká bude nakonec letošní sezona. „Ty třešně a višně tvoří jen velmi malou část zakázek. Hlavně pálíme jablka a hrušky, trochu i švestky. Co jsem se díval, tak jablek i hrušek je většinou v okolí na stromech dost. Jestli vydrží a dozrají, tak by to nemuselo být špatné. Ze zkušenosti už ale vím, že to, jaká je sezona, se dovíme až podle toho, kolik destilátu nakonec po vypálení kvasů nateče,“ dodal Černík.

Kolik pálenky se vypálí ze sto kilogramů ovoce

švestky-deset litrů
třešně-sedm až osm litrů
jablka a hrušky-sedm litrů