Jejich vůně se jemně line už před vchodem do chráněné dílny, ve které našlo prozatím práci dvaadvacet zaměstnanců, z toho sedmnáct se zdravotním postižením. Vedení chráněné dílny teď netrpělivě čeká na to, až budou uzavřeny smlouvy s úřadem práce pro dalších deset zaměstnanců, aby mohlo výrobnu rozšířit.

„Kromě vídeňských závinů chceme zřídit druhé pracoviště na výrobu mražených nepečených italských dezertů,“ vysvětlil Martin Liberda, majitel společnosti Visio Technology, která chráněnou dílnu provozuje. Stavební úpravy na zřízení nového pracoviště, které přijdou zhruba na sedm set tisíc korun, už probíhají.
V drtivé většině dílna zaměstnává nejen lidi s nějakou zdravotní komplikací, ale i lidi starší, kteří už hůře shánějí práci.

Pracují i srdcem

Osmdesát procent žen, které zaměstnáváme, je starších padesáti let. Nejsou to profesionální pekařky, ale dělaly to doma, mají tu práci rády, a hlavně do toho dávají srdíčko,“ říká vedoucí provozu pekárny Šárka Klečková. Výroba je přitom přizpůsobena specifickým potřebám zaměstnanců, kteří mají zdravotní omezení. „Například přestávky mají podle toho, jak potřebují, při práci mohou sedět na speciální polohovací židi, aby odlehčili páteři,“ uvedl Liberda.

Záviny se vyrábějí z polotovarů, které firma nakupuje od ověřených dodavatelů. Například těsto dodává malá firma z Čeladné, náplně podle vlastních receptur připravuje firma z Holandska. Čerstvé ovoce a zelenina se pak dodávají do závinů na místě. Práci v chráněné dílně našel například pan Jaroslav z Ostravy, který dříve pracoval jako letecký logistik. Pak měl ale úraz a své původní povolání teď dělat nemůže. V chráněné dílně pracuje jako vedoucí směny. „Ta práce je pro mě vlastně taková rehabilitace,“ říká Jaroslav.

Osm druhů vídeňských závinů většinou v mražené formě firma dodává do kaváren, restaurací či hotelů. Čerstvě napečenými pak zásobují například domy pro seniory v okolí. „Máme partnera i na Slovensku, podařil se nám také první závoz do Maďarska a nyní zkoumáme polský trh,“ vyjmenoval Liberda. V běžné obchodní síti zatím závin - ani v mražené formě - koupit nelze, je však v nabídce několika firem zaměřených na gastronomii.

Chráněná dílna získala nedávno dotaci od Nadace Dalkia na zakoupení šokového ochlazovače a mrazicího boxu. Správní rada nadace jejich projekt vyhodnotila jako jeden z nejzajímavějších, jaké v tomto kole posuzovala. „Velký důraz totiž klademe vedle zajímavého podnikatelského záměru na podporu projektů, které přinesou nové dlouhodobé pracovní příležitosti pro nezaměstnané občany a obtížně zaměstnatelné občany se zdravotním či tělesným postižením,“ uvedla ředitelka nadačního fondu Helena Gižová.