„Tak dobré léto už dlouho nepamatuji. Chodilo hodně lidí a podle tržeb se rozhodně nedá mluvit o tom, že by se nějak omezovali. Naopak. Vysvětluji si to tím, že někteří lidé letos možná kvůli krizi oželeli zahraniční dovolené, místo toho si užívali doma. Chodili k nám hodně nejen na jídlo, vytočili jsme i hodně piva,“ uvedl provozovatel Hostince U Boříka v Ostravě-Nové Vsi Patrik Bačík. Podle něj se sice občas u některých hostů dá vypozorovat, že jsou opatrnější na takzvané trinkelty, ale to neplatí rozhodně pro všechny zákazníky. „Někdo se sice rozmýšlí, jestli a jak velké spropitné dá, ale další štamgast je štědřejší. To je případ od případu různé,“ dodal Bačík.

Majitel Klubovny U staré pípy Vojtěch Kiss v Ostravě-Vítkovicích to vidí obdobně. „Žádnou krizi jsme u nás v létě nepocítili. Lidé k nám chodí hlavně na pivo, jídlo u nás nevaříme. Zákazníků jsme ale měli hodně, rozhodně to letošní léto nebylo horší než loňské. Spíše naopak,“ dodal Kiss.

Provozní oblíbené ostravské restaurace U Rady říká, že prodej piva je letos v létě zhruba stejný jako loni. „Těžko se mi to posuzuje. Chodí k nám hodně štamgasti. Ti si k nám cestu vždycky najdou. To platí také o lidech, kteří se k nám chodí naobědvat. Ani těch letos neubývá,“ dodal provozní restaurace v centru Ostravy.

V Restauraci U Dvořáčků ve Slezské Ostravě hodnotí letošní léto jako srovnatelné s loňským. „Říkám, že lepší to může být vždycky. V našem oboru ale platí, že některý měsíc to je lepší, další pak slabší. Hodně lidí k nám chodí na obědy. Možná se ale ta krize přece jen trochu projevuje. Ale jen mírně. O znatelném úbytku lidí se rozhodně mluvit nedá,“ řekl majitel restaurace Rudolf Dvořáček.

Znatelný úbytek zákazníků naopak zaznamenal hospodský, který má svou provozovnu v okrajové části města. „Je vidět, že lidé každou korunu obracejí dvakrát. Pár chlapů, kteří dříve chodili na tři čtyři kousky každý den, už přestalo chodit úplně. Říkají, že si dají doma lahvové a ušetří. Uvidíme, jak se bude vyvíjet dále,“ dodal provozovatel, který si nepřál uvést své jméno ani název hospody.

Lidé, kterých jsme se ptali, zda omezili návštěvy restaurací, odpovídali v podobném duchu. Větší část jich ale uvedla, že do hospod chodí stejně jako v době před krizí.

Navštěvujete restaurace i v době krize?
Libuše Henková, 76 let, Ostrava:

Já do restaurací nechodím. Neměla jsem to ve zvyku ani před krizí. Jsem důchodkyně, samoživitelka, takže si to nemůžu dovolit. Navíc nemám ráda ta restaurační jídla.
Áda Požárová, 22 let, Frýdek-Místek:
Mě krize nepostihla. Restauraci s kamarády navštěvujeme asi třikrát týdně. Někdy si dáme kávu, jindy oběd nebo večeři, ale nijak se neomezujeme.
Andrea Uhráková, 30 let, Ostrava:
Do restaurací chodím určitě méně. Většinou jen tehdy, když slavíme nějaké výročí. Navíc nám teď přibyl další člen rodiny, takže návštěvy restaurací omezujeme hlavně z finančních důvodů.
Míša Gavroňová, 20 let, Ostrava:
Ráda si zajdu spíše do baru, na skleničku, než do restaurace. Ekonomickou krizi neřeším, mám dobrou práci, takže si na sebe vydělám.
Hudek Jan, 24 let, Ostrava:
Krize mě od návštěvy restaurace nijak neodradila. Chodím tam stejně často jako předtím. Většinou si dávám raději jídlo než kávu.
Ptala se: Monika Tomášková, mon

Dobrý rok v ostravských hospodách

Zatímco o krizi mluví velké firmy, jejich dodavatelé i malí živnostníci v některých ostravských restauracích tvrdí, že tak dobré léto, jak měli letos, už dlouho nepamatují.
To je zjištění celkem překvapivé. Někdo si to vysvětluje tím, že lidé kvůli šetření omezili dovolenou u moře, a užívali si alespoň doma. Jiný míní, že pivař si do své hospůdky cestu najde a omezí se na všem možném, jen ne na moku, o kterém se občas mluví jako o tuzemském zlatu. Další vysvětlení nabídl jeden ze štamgastů, kterého jsme se zeptali, jestli kvůli krizi omezil své návštěvy hospod. Bodrý chlapík, který měl už zjevně „trochu nakoupeno“, si vzal chvíli na přemýšlení a pak dodal, že lidé chodí do hospod hodně také kvůli tomu, aby u piva, ale spíše až tak u třetího či čtvrtého, vymysleli, jak z krize ven, nebo odhadli, kdy by mohla skončit.
Přiznal, že žádný na žádný světoborný recept, jak krizi zahnat, u jeho stolu v hospůdce on ani další chlapi ještě nevymysleli. Dodal také, že jsou ale zajedno v tom, že pomyslný opasek si bude muset našinec ještě pár měsíců, možná i déle, ještě muset spíše utahovat, než povolovat.