Nejčastěji jde o bouchání do stolu, kopání do židlí, shazování počítačů a prásknutí dveřmi. Někteří z násilníků jsou schopni použít i pěstí nebo různé předměty. A právě na takové situace připravují úředníky ostravští strážníci, kteří pro ně připravují speciální školení. Jedno z nich se uskutečnilo v úterý.

„Je to komplexní školení, na kterém se zabýváme například taktikou. Ukazujeme si i předměty, které by lidé mohli použít proti úředníkům. Na druhé straně hovoříme také o věcech, které poslouží k obraně, samozřejmě v rámci zákona," uvedl instruktor ostravské městské policie Marcel Lněnička s tím, že útok lze zmírnit či odrazit například klávesnicí, hrnkem, diářem nebo tužkou. „Doporučujeme také slzotvorné prostředky," dodal strážník. Školení jsou určena pro všechny pobočky úřadu práce v Moravskoslezském kraji.

ATAKY

Nejčastějšími důvody ataků jsou nepřiznání dávky či podpory v nezaměstnanosti, vyřazení z evidence uchazečů o zaměstnání a nespokojenost s výší dávky či její nevyplacení v hotovosti. „Okamžitě mi dej peníze, ty máš co žrát, moje děti ne, rakovinu na tebe, ty si tady sedíš v teple!" slyšeli například úředníci.

Klasický případ se stal před časem na jednom z pracovišť ostravského úřadu práce.

Muž rozkopal dveře poté, co se dozvěděl, že mu nebyla přiznána dávka. Přivolaným strážníkům řekl, že mu ruply nervy. Prý si zapomněl vzít léky na uklidnění.

Kvůli bezpečnosti svých zaměstnanců úřady práce přijímají různá opatření. „Je to vyšší počet pracovníků v kancelářích, přepážková skla, navzájem propojené místnosti, SOS tlačítka, bezpečnostní kamery, ochranné spreje, ostraha nebo pravidelné návštěvy městské a státní policie," řekla mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková s tím, že zaměstnanci procházejí také školeními.

Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň