Sloučené domy kultury, Spojené domy kultury, Kulturní centra města Ostravy, AKPO… I to jsou názvy, které vloni zazněly v souvislosti s fúzí uzavřeného a rozestavěného porubského a už zavedeného zábřežského společenského centra.

„Nakonec jsme v názvu zachovali obě značky, protože jsou nyní u ostravské veřejnosti hluboce zapsané. A poněkud jsme zatlačili do pozadí označení kulturní dům, které může občas evokovat staré a šedivé časy,“ komentuje novinku Darina Daňková.

Ta je jednatelkou společnosti Akord & Poklad spojující od počátku letošního roku obě zařízení pod jednou hlavičkou. „V budoucnosti ale bude mít každé vlastního dramaturga, programové i obchodní oddělení a rovněž restauraci,“ vysvětluje Daňková.

Dům kultury Poklad.
Dům kultury Poklad: jen samé otazníky!

Akord a Poklad si podle ní „nepolezou do zelí“ a nebudou si ubírat návštěvníky podobným programem ve stejných termínech. Klienti, kteří budou požadovat na vlastní akce pronájem zdejších prostorů, naopak dostanou na výběr: Zábřeh nebo Poruba?

„Chceme, aby lidé poznali, že toto spojení je výhodné. Chystáme v Porubě proto minimálně čtyři kulturní akce. Samozřejmě jinde, než v zakonzervovaném Pokladu,“ říká Daňková s tím, že půjde o ples a setkání pro seniory, koncert či program pro děti.

Poklad je ale stále opuštěný.

„Už máme znalecký posudek na stav budovy a očekáváme i aktualizovanou projektovou dokumentaci. V první půlce roku se vyhlásí výběrové řízení na dodavatele stavby a práce by měly začít ve druhém pololetí,“ dodává Daňková.

Posilovna Pure Jatomi Fitness Ostrava.
Fitness centra praskají ve švech. Jak začít cvičit a neskončit už po měsíci?