Že od ledna v souvislosti se zábavnou pyrotechnikou není zaznamenána žádná závažnější újma na zdraví – a to ani v prosinci – ještě prý nic neznamená. Lidé při odpalování petard či rachejtlí před Silvestrem i Novým rokem nebývají podle Ladislava Langa se záchranné služby až tolik „pod vlivem“.

Ohňostroj v Ostravě-Hrabůvce. Ilustrační foto.
Kam za ohňostroji? Na „rondel“ i k jezeru! Pozor na dopravní omezení

„Nejnebezpečnější je právě ta kombinace alkoholu a pyrotechniky způsobující, že si mnozí nedávají pozor,“ upozorňuje zdravotník s tím, že v lednové statistice jsou výjezdy k úrazům při ohňostrojích v Ostravě, na Opavsku a Frýdecko-Místecku. Žádný však naštěstí není zanesen v kategorii těch život ohrožujících.

Kromě alkoholu může být ideální cestou na traumatologický příjem používání pyrotechniky bez povinného označení „CE“ na balení (o českém návodu nemluvě).

„Vyvarujte se i vyrábět tyto věci doma – ať podle takzvaně zaručených návodů od kamarádů, z internetu či sociálních sítí,“ radí policistka Soňa Štětínská.

Halda Ema, 30. prosince 2019 v Ostravě. Zničená instalace Jakuba Černého v podobě makety schodů z Karoliny.
Nepochopitelné! Kopii schodiště z Karoliny na haldě Ema zničil vandal

Aby nemuseli její kolegové se zdravotníky při silvestrovských nebo novoročních službě k úrazům od pyrotechniky vyjíždět, stačí podle ní „vzít rozum do hrsti“ a dodržovat jistá pravidla. Počínaje místem odpalování. „Vhodná jsou volná prostranství vzdálená od objektů i osob. Balkony panelových domů nikoliv,“ uvádí