Předchozí
1 z 13
Další

Radim Dvořáček, profesionální jedlík, Ostrava-Jih
Často jezdívám z města pryč, ale i proto možná po návratu vidím, co se změnilo. Hodně mě štvaly chodníky, které se opravily, asi právě proto, že budou volby. Máme tu ale pořád hodně ubytoven s ne úplně ideálním osazenstvem, které se neumí chovat, v obvodu by se mohli zaměřit na toto téma. Zkusit je odloučit od sebe.

Radim Dvořáček.Radim Dvořáček.Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Rostislav Bažanowski, organizátor sportovních akcí, Ostrava-Poruba
Věci jako infrastruktura, parkovací místa, opravy chodníků, cest, takové ‚drobné‘ věci, které ale lidi trápí roky. Nic nového to podle mě nebude. Vidím to u nás v Porubě, lidé se nechtějí brodit kalužemi, když jen trochu zaprší. A osobně mě štvou dotace organizátorům sportovních akcí (už tak ziskových), které jim jen zvyšují konto.

Rostislav Bažanowski.Rostislav Bažanowski.Zdroj: se svolením Rostislava Bažanovskeho

Martin Bachan, hodinář, Ostrava-Stará Bělá
Těžko říct. Osobně si myslím, že to tentokrát nebude nic lokálního, ale s ohledem na všeobecnou náladu ve společnosti spíše otázka zdražování energií. Jak pomoci lidem ušetřit i z pozice lokálního politika podle mě bude alfa a omega. Napadá mě spousta možností, jak toho docílit, například lokálními dotacemi při přechodu na solární panely.

Martin Bachan.Martin Bachan.Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Jan Filip, majitel e-shopu, Ostrava-Hrabová
V Hrabové je to rozhodně letitý problém týkající se neustálého ucpávání silnice v době dopravních špiček za řekou Ostravicí. V křižovatce Frýdecké a Mostní ulice u čerpací stanice Shell se sice dlouho hovoří o kruhovém objezdu, ale stále se nic neděje. Nějaká studie snad je, ale papír snese všechno.

Jan Filip.Jan Filip.Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Rostislav Václavík, spolumajitel hostince, Klimkovice
Chtělo by to rozšířit síť cyklostezek v obci a služeb pro občany. Turistika, chodníky a další infrastruktura pro pěší a cyklisty by měly být jedna z priorit. V Polsku je vše krásně propojené, u nás se neustále jezdí všude po cestách, protože se vesměs řeší hlavně velké dopravní stavy. Celkově jsem pro více dětských hřišť a další zvelebování obce.

Rostislav Václavík.Rostislav Václavík.Zdroj: Deník/Vladimír Pryček

Lukáš Jeziorský, Ostrava-Jih, kontrolor leteckého nákladu
V dnešní době samozřejmě doprava, parkování, infrastruktura. V Ostravě-Jihu se v tomto směru v posledních letech a měsících něco děje, ale za mě je to málo. Například rozšiřování sítě cyklostezek nelze obhájit vybudováním kratičkého úseku ve Výškovické ulici. Chce to víc projektů.

Lukáš Jeziorský.Lukáš Jeziorský.Zdroj: se svolením Lukáše Jeziorského

Zdeněk Šebesta, historik a bloger, Šenov
V Šenově už asi dvacet let čekáme na postavení lávky pro pěší přes ulici I/11, navazující Rudnou, což se za celou dobu nikdy nepodařilo, ať byl ve vedení města kdokoli. Všichni slibovali, že teprve druhou spojnici městských částí zařídí, ale nakonec ji nikdo nepostavil. V dnešní době to bude ještě obtížnější. Už před zdražením byl most vyprojektován za takovou cenu, že by se za ni nestydělo ani Ústí nad Labem.

Zdeněk Šebesta.Zdeněk Šebesta.Zdroj: se svolením Zdeňka Šebesty

Jan Kohoutek, automechanik veteránů, Ostrava-Hrabová
Jsem přesvědčen, že to bude tentokrát zdražování všeho – energií, ale zejména potravin, protože naše zemědělství je zplundrované. Myslím si, že když někdo přijde s možností, jak krizi zvládnout, jak snížit ceny, například i pomocí nějakých regionálních nástrojů, může to zabrat i v komunálních volbách.

Jan Kohoutek.Jan Kohoutek.Zdroj: se svolením Jana Kohoutka

Dušan Svěrák, majitel deratizační firmy, Ostrava-Michálkovice
U mě rozhodně velkou roli bude hrát klíčovou roli národní politika, ze sto procent. Komunální politika, byť jsou to komunální volby, nebude tak klíčová, byť vůči vedení magistrátu města mám výhrady. Myslím, že naštvanost lidí je dost vysoká. Co se potkávám, všichni toho mají dost.

Dušan Svěrák.Dušan Svěrák.Zdroj: se svolením Zdeňka Svěráka

Lumír Plac, ředitel hornického muzea, Ostrava-Petřkovice
Drahota, obrovská drahota. Nevím, jak se to bude do budoucna řešit, znám hodně lidí ze střední či méně střední vrstvy a neustále slyším, jak lamentuji, řeší topení, na které nebudou mít. Uvidíme, jak se k tomu která strana postaví. Lidé totiž neřeší dělení na volby komunální a parlamentní, přinálepkují strany k tomu, co momentálně jejich lídři říkají. Komunální volby mohou být předobraz voleb parlamentních.

Lumír Plac.Lumír Plac.Zdroj: se svolením Lumíra Place

Libor Hromádka, fotograf, Ostrava-Hrabová
Nejdůležitější je podle mě to, aby budoucí zastupitelé – či přímo vedení radnic – vůbec věděli, co lidé chtějí, na čem jim záleží, co je trápí a s čím by jim mohli pomoci. Nejen komunální politika, ale čím dál víc i národní politika lidi rozděluje. Je to Covid – anticovid, Ukrajina – antiukrajina a spousta dalších problémů. Společnost je rozdělena a záleží jen na tom, jak se k tomu občané postaví, zda se nechají opít koblihou, nebo budou volit rozumem.

Libor Hromádka.Libor Hromádka.Zdroj: se svolením Libora Hromádky

Radan Jünger, zřizovatel montessori školy, Ostrava-Hošťálkovice
I přesto, co se nyní děje kolem nás, si myslím, že komunálním volbám spíše dominují lokální témata. I v komunikaci k lidem se spíše koncentrují na bezprostřední věci týkající se mikroregionů. Přijde mi však, že například budování ultrapamátníků typu koncertní haly není to, co Ostravané potřebují. To je můj názor. Lidé nyní budou spíše řešit, za co si ten lístek do koncertní haly vůbec koupí nebo kde vezmou na byt.

Radan Jünger.Radan Jünger.Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Co rozhodne volby ve vaší obci? Zapojte se do ankety Deníku i vy

Klikněte pro vyplnění ankety.Klikněte pro vyplnění ankety.Zdroj: Deník

Co rozhodne volby ve vaší obci? Jaké bude stěžejní téma komunálních voleb právě u vás? Budeme rádi, když nám dáte vědět. Zapojte se do předvolební ankety Deníku na webu denik.cz/volbyuvas, nebo kliknutím na logo.

V projektu se podíváme do více než dvou stovek obcí a měst napříč celou zemí a zmapujeme hlavní témata, o kterých se u vás živě diskutuje a diskutovat bude. Své názory nám můžete sdělit zde.