Ostravou na začátku roku více než měsíc korzovala tramvaj, v níž si mohli cestující vyzkoušet ze čtveřice nových sedaček, které Dopravní podnik Ostrava (DPO) plánuje do budoucna standardně zavádět do nových a rekonstruovaných vozů městské hromadné dopravy.

„Dopravní podnik se v posledních letech intenzivně zabývá otázkou výběru sedadel v prostředcích městské hromadné dopravy. Prvotním impulzem ke změně dosavadních, dlouhá léta používaných čalouněných sedadel byly zvýšené hygienické požadavky a stále častější útoky vandalů, které nás donutily k přechodu na sedadla omyvatelná. Jsme přesvědčeni, že vhodná konstrukce sedaček, ergonomické tvary společně se správně voleným sklonem sedáku a opěradla těchto omyvatelných sedadel mohou cestujícím přinést komfort srovnatelný s dosavadními typy, čalouněnými textilními potahy," přiblížil mluvčí DPO Miroslav Albrecht.

Vítěz: sedačka číslo 4

Ankety se zúčastnilo 6429 hlasujících. Přitom téměř polovinu hlasů získala sedačka vyrobená z nerezového trubkového rámu, do kterého je vložena nedělená dřevěná sedačka, jejíž sedací část je potažena polstrovanou, omyvatelnou koženkou.

„V současné době usilujeme o získání dotace na pořízení 105 autobusů s pohonem na CNG, kde by se již nové typy sedaček měly objevit. Kromě toho máme vypsánu veřejnou soutěž na dodavatele nových drážních vozidel a tam také budeme chtít nově specifikovanou sedačku uplatnit," vyjmenoval ředitel ostravského dopravního podniku Roman Kadlučka s tím, že nové typy sedaček by se v dodávaných vozidlech mohly objevit už v příštím roce. Dopravní podnik navíc letos opravuje dvanáct tramvají, v nich už se cestujícími zvolené sedačky objeví.

V ostravských tramvajích se objevily nové sedačky.

Tyto „dvojsedačky" u cestujících neuspěly. Foto: Deník/Pavel Sonnek