V tom jsou ostravští antikváři zajedno. V centru města jich najdete hned šest. Otázka je, jak ještě dlouho.

„Já jsem poslední antikvář. Po mé generaci už tady antikvariáty nebudou," předpokládá majitel jednoho z největších ostravských antikvariátů, Josef Moškoř. „Abych ho stále mohl mít, musel jsem si k němu pořídit ještě pivovar a hospodu, antikvariát v podstatě už jen dotuji. Nemůžu tady ani nikoho zaměstnat," přiznává majitel Antikvariátu U Rynku s tím, že poměr prodávajících a kupujících je asi osmdesát ku dvaceti. A tak zvažuje, zda svůj archiv nepřesune do soukromých prostor a jestli knihy nebude prodávat raději na internetu.

WEB JE NUTNOST

Byť by se mohlo zdát, že rozvíjející se digitalizace a nové technologie mohou antikvariáty pohřbít, skutečnost je opačná. Právě internet se stává důležitým nástrojem antikvářů, kteří pro své kamenné prodejny nacházejí opory v e-shopech. „Bez webu bych to tady mohl zavřít. Internetový prodej mi dělá větší polovinu příjmů," říká Jiří Hanus, majitel Antikvariátu Chiméra.

Na web ve větší či menší míře spoléhají i další antikváři. A ti, kteří ho zrovna mají v údržbě, vyhlížejí jeho rychlé zprovoznění. Stejně jako Dana Struhalová. „Přežíváme," hodnotí situaci věcně majitelka Antikvariátu Fénix.

„Oproti době třeba před osmi lety je ten úbytek znatelný. Nikdo na tom tedy nezbohatne," přiznává Struhalová. Web je podle ní velký pomocník, bez kterého by byl provoz mnohem těžší.

KULTURNÍ PROGRAM TÁHNE

Antikvariáty na ústupu? Ilona Rozehnalová z Antikvariátu Fiducia je opačného názoru. „Antikvariátů je u nás srovnatelně s Brnem a podle mě mají budoucnost. Roste nová generace, která mi knihy mnohdy sama doporučuje, a zájem má třeba i o gramofonové desky, které se stávají opět velkým fenoménem," říká Rozehnalová.

Fiducii, patrně nejznámějšímu ostravskému antikvariátu, vydatně pomáhají kulturní aktivity besedy nebo třeba čtenářský klub.

„Je jich sto až dvě stě za rok a jsme díky nim známější. Ročně tyto akce navštíví přibližně na dvacet tisíc lidí," dodává Rozehnalová a shoduje se s některými dalšími kolegy, že nejvyhledávanější jsou dětské knihy, beletrie a povinná četba. „Dnes je web pro antikvariát nutnost, ale myslím, že by se nějak uživil i bez něj," věří majitelka kulturně založené Fiducie.

Další z antikvářek vybízí město, aby se zhlédlo v západní Evropě, kde radnice antikvariáty coby spíše službu pro lidi než výdělečnou činnost dotují. „Jinak tady brzy nebudou."

ANTIKVARIÁT V KNIHKUPECTVÍ

Malý antikvariát v podobě jedné police, který založili sami zákazníci, mají také v knihkupectví Artforum. „Tak trochu nám ho vnutili, aby měli kde vracet u nás kdysi zakoupené knihy," říká spolumajitelka knihkupectví Artforum Jana Jičínská. Stejnojmenný antikvariát dříve býval jen pár metrů od Masarykova náměstí, avšak už zanikl. Nenapodobí jej další?