Všechny objekty upadajících městských jatek jsou od loňského roku památkově chráněny. To se ale snaží změnit jejich vlastník, společnost Bauhaus. Deníku to potvrdila tisková mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská. „Vlastník jatek podal u Městského soudu v Praze správní žalobu o určení rozsahu prohlášení objektu bývalých městských jatek kulturní památkou. Soudem dosud nebylo rozhodnuto," uvedla Mluvčí.

Doplnila, že z toho důvodu bylo orgánem státní památkové péče v souladu se správním řádem na žádost vlastníka kulturní památky správní řízení přerušeno, a to do pravomocného rozhodnutí soudu. Prohlídka objektu, na kterou měli památkáři ze zákona nárok, se prozatím neuskutečnila. Nedošlo ale ani k vyčíslení sankce. „V předmětné věci jednají s vlastníkem zástupci Magistrátu města Ostravy. Rovněž udělení případné sankce na základě zákona o státní památkové péči je v kompetenci příslušného výkonného orgánu státní památkové péče," vysvětlil ředitel územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu Michal Zezula.

Městská jatka v Ostravě.

Podle něj je ale nutné dodat, že sankce jako taková není řešením situace. „Tu může zásadně změnit pouze to, že objekt bývalých jatek nalezne odpovídající využití. Tak jako u většiny industriálních objektů, jsou i v tomto případě možnosti poměrně rozsáhlé, neboť vnitřní prostory umožňují realizovat zde širokou škálu aktivit. Upřednostňovali bychom přitom přestavbu ke kulturním účelům," podotkl Michal Zezula.

Chátrající objekt městských jatek, jehož historie sahá až do osmdesátých let devatenáctého století, koupila společnost Bauhaus od města v roce 1994 za bezmála 39 milionů korun, ovšem s areálem nijak nenaložila. Její vyjádření se Deníku opětovně nepodařilo získat. „Spěchám na schůzku," řekl jen v krátkosti její tiskový mluvčí Tomáš Hanzlík. O tom, že jsou veškeré objekty v areálu památkově chráněny, rozhodl ministr kultury na jaře minulého roku.