Dlouhou dobu se o nich takřka nemluvilo. Mezi hlavní body zájmu Ostravanů patřila spíš zástavba na Nové Karolině nebo chátrající Módní dům Ostravica Textilia. V posledních týdnech se ale čím dál častěji začíná znovu skloňovat i název Městská jatka.

O tom, že by tuto kulturní památku v centru metropole mohlo koupit od společnosti Bauhaus město, totiž začali otevřeně hovořit primátor Petr Kajnar (ČSSD ) a radní centrálního ostravského obvodu Lukáš Semerák (hnutí Ostravak). Právě druhý jmenovaný se totiž s primátorem domluvil na tom, že zprostředkuje schůzku s vedením obchodního řetězce zaměřeného na kutily.

Setkání se ale zatím neuskutečnilo. Petr Kajnar si proto nedávno před novináři posteskl, že asi bude muset vyjet na vlastní pěst do Německa přímo za majiteli společnosti Bauhaus, kterým jatka patří. Na jeho slova zareagoval Aleš Pacal, český jednatel společnosti Bauhaus, který má pověření jednat za vlastníka nemovitosti. Deníku exkluzivně přiblížil, jaké jsou plány firmy s historickým objektem.

Ostravská jatka.

„O možném prodeji jatek jsme město informovali už někdy v roce 2002, to ale o ně v té době nemělo zájem. I přesto nebrání nic tomu, aby se o případnou koupi ucházelo nyní," uvedl Aleš Pacal s tím, že je připraven s primátorem Kajnarem jednat v případě, že bude osloven.

„Do dnešního dne jsem opakovaně jednal s JUDr. Semerákem, kterému jsem sdělil bližší záměr společnosti ohledně případného prodeje. Rozhodně jsme nikdy neřekli, že bychom jatka městu neprodali. Kdo bude za Ostravu připraven o koupi jednat, nevíme, ale jsme připraveni se s ním sejít," pokračoval Pacal. To, zda by Bauhaus prodal jatka odděleně, nebo společně se stávajícím objektem prodejny pro kutily, je podle jeho dalších slov věcí nabídky kupce, a také případné možnosti přestěhovat současnou prodejnu jinam. Částku, kterou by za jatka chtěli získat, prozrazovat nechtěl.

„Jaká bude hodnota, za kterou budeme připraveni objekt prodat ať už samostatně nebo společně s prodejnou , je věcí jednání, jejichž obsah považujeme za obchodní tajemství, které nebudeme sdělovat přes média. Důvodem je především to, že jednáme s několika uchazeči," dodal jednatel Bauhausu.

MĚSTSKÁ JATKA patří k nejohroženějším památkám v Ostravě. Jejich oprava byla v roce 1996 vyčíslena na sedmdesát milionů korun, dnes by to mohlo být ještě více.

Primátor Ostravy na dotaz Deníku potvrdil, že chtěl jednat přímo s majiteli sítě. „Vaše informace, že se můžeme sejít s panem Pacalem, je pro mě užitečná. Budu ho kontaktovat, je to pro mě určitě jednodušší než jet až do Německa. Zkusím se s ním o případném prodeji jatek pobavit, podstatná bude cena, kterou budou požadovat. Kdyby byla rozumná, tak si dovedu představit, že bychom objekt koupili a našli pro něj využití," vyjádřil se Petr Kajnar.

Radní Moravské Ostravy a Přívozu Lukáš Semerák už dříve naznačil, že na pořízení Městských jatek a hlavně na jejich rekonstrukci by se daly sehnat prostředky z evropských fondů. Totéž stejné si myslí i primátor Kajnar. I o možném budoucím využití této památky mají shodnou představu.

„Vzhledem k tomu, že se nacházejí u vlakové zastávky Stodolní, mohly by být moderní branou do centra Ostravy. Zázemí by tam mělo informační centrum, vznikly by tam prostory pro neziskový sektor, který by například podporoval mladou kulturu. To jsou ale zatím jen úvahy," nastínil už před časem možné využití chátrající památky Lukáš Semerák.

Stará se Bauhaus o Městská jatka?

„Na objektu jatek byla provedena řada oprav různého rozsahu, investice do oprav dosáhly řádu milionů korun. Dle našeho názoru jejich stav odpovídá stáří objektu a od doby, kdy současný vlastník nemovitost koupil, se stav rozhodně nehoršil víc, než by tomu bylo přirozeným vývojem," řekl Aleš Pacal, český jednatel společnosti Bauhaus.

Je podle něj potřeba připomenout, že investor koupil nemovitost v první polovině devadesátých let zchátralou a v dezolátním stavu, protože nebyla nejméně od první poloviny sedmdesátých let nikterak udržovaná. „Pokud bychom se o jatka nestarali, takřka jistě by již dávno spadla," zdůraznil Pacal.