„Hlavně hlídat, aby se neudělal zákalec. Tak říkáme neupečené sraženině mouky, tuku a vajec uvnitř. Měsíc zpátky se mi to totiž povedlo," nechal se slyšet Jiří Dudek (18), učeň třetího ročníku. Při přípravě velikonočních beránků, kterých donesl tento týden se spolužáky do školy plné bedýnky, si nicméně počíná už na jedničky (maximálně dvojky).

Velikonoční jarmark na Masarykově náměstí v Ostravě.
Kam vyrazit o Velikonocích v Ostravě a okolí?

Na typické velikonoční pečivo používá dva druhy forem. Větší pro asi třiceticentimetrové a menší pro poloviční beránky. „Maximální doba pečení je třicet až čtyřicet minut. Kdyby zůstali déle v troubě, mohli by být vysušení," pokračuje Dudek, kterému jich při přípravě rukama prošlo okolo dvacítky.

Zdroj: Deník/Radek Luksza

Celkem pak všech 110 cukrářských učňů této školy během tří týdnů před jarními svátky napeče okolo stovky beránků obou velikostí.

„Stane se, že se jim někdy ulomí hlava. To když je forma špatně vymazaná, nebo se z ní vyklepne příliš horký," popisuje učeň s tím, že beránek je klasický biskupský chlebíček s kandovaným ovocem a hrozinkami. Na povrchu má z mléčné modelovací hmoty černou či bílou polevu. Dudek a jeho spolužáci používají zásadně čerstvé suroviny, nikoliv směsi.

A to je důvod, proč se na učňovské velikonoční beránky stojí ve škole fronty; s objednávkami předem. Jen málokteří se dostanou do školní prodejny a k veřejnosti. „Poptávku klientů zvenčí nejsme schopni pokrýt. Něco málo vozíme i na tradiční akce s důchodci v Porubě či na jarní slavnost ve Vřesině," uvádí učitelka odborného výcviku Ludmila Kuchařová. Ta se také snaží žákům přiblížit velikonoční beránky nejen z jejich profesního hlediska.

Katedrála Božského Spasitele v Ostravě.
Velikonoce v katedrále Božského Spasitele

„Pro většinu dnešních mladých lidí znamenají jen vítání jara. Z křesťanského pohledu jsou ale symbolem očisty, vyznačují oběť za hříchy. Právě to se jim snažím vysvětlovat," líčí Kuchařová. Správně by se podle ní měli beránci chystat teprve na Bílou sobotu a na Boží hod by je měl posvětit kněz. „My to děláme s předstihem. Protože jsou z třeného a ne z kynutého těsta, vydrží nejméně tři týdny," dodává.

K TÉMATU

Učni v pekárně Střední škola prof. Zdeňka Matějčka připravuje taktéž pekaře, kteří si v těchto dnech zkoušejí budoucí práci naostro. „Místo obvyklého pečení mazanců u nás byli rozhodnutím ředitele přeřazeni v tomto týdnu do jedné z pekáren v Porubě. Tam mají před Velikonoci totiž tolik objednávek, že to stávající personál už nestíhal," vysvětlují ve škole s tím, že lepší odborný výcvik těžko pohledat.

Takto zelo prázdnotou parkoviště na konci loňského roku, 28. října, u OC Avion v Ostravě.
Další svátek je tady. Do kterých obchodů v Ostravě se nedostanete?