Poptávka značně převyšuje nabídku. Za litr borůvek si usedlíci v Beskydech účtují od sta do sto padesáti korun. „Zajedu do lesa na kole na svá místa a za den není problém nasbírat třicet litrů,“ tvrdí třicátník Vašek z Bílé.

„Zeptej se v hospodě, navedou tě,“ prozrazují lidé z vesnice na Frýdeckomístecku návod, jak si z hor či podhůří odnést čerstvé borůvky, aniž by bylo nutné chodit s nádobou po lese. Pro líné turisty mají místní zásoby na prodej. Jejich odběrateli jsou také provozovatelé restaurací, kde připravují třeba sladké knedlíky.

Místa, kde přešli hranici, pohybovali a se nakonec byli zadrženi blízkovýchodní migranti v kopcích nad obcí Bílá v Beskydech na česko-slovenském pomezi, srpen 2022.
Manévry v Beskydech. Syřané prchali přes les, policisté dostali echo

„Sezona borůvek pomalu končí, rostou teď převážně na severních svazích, na Smrku, pod Grúněm, na Lysé od Zimného,“ shodují se na obecním úřadě v Bílé. Starosta Tomáš Kubačák apeluje, aby ti, kdo vyrážejí do lesa, respektovali zákazy vjezdu. “Ve vesnici máme velké parkoviště,” vzkazuje.

K TÉMATU

Borůvky jsou totiž nejen chutné, ale taky zdravé. Jsou zdrojem antioxidantů, které pomáhají chránit před rakovinou. Pomáhají také snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Obsahují kromě toho třísloviny, bioflaonoidy, ovocné cukry a spoustu vitaminů – A, C i skupiny B. Kromě toho dodají vašemu tělu potřebné stopové prvky, jako je hořčík, mangan, železo, měď nebo zinek. Najdete v nich také organické kyseliny - citronovou, mléčnou, jablečnou nebo šťavelovou.

Z keříku rovnou do pusy. Nejlépe chutnají borůvky čerstvě utržené.
Vyrazte na borůvky. Pochutnáte si a uděláte něco pro své zdraví

Ozdravný efekt se projeví, už když budete jíst jednu hrst borůvek třikrát až čtyřikrát týdně. Pomohou vám zpomalit proces stárnutí a také v boji proti nejčastějším civilizačním chorobám, jako je vysoký krevní tlak, obezita a diabetes. Už naše prababičky navíc používaly borůvky jako účinný lék při průjmech. Toto ovoce se navíc podílí na zlepšení zraku, což je v dnešní počítačové době velmi cenné, nebo na zpomalení stárnutí organismu. A pomůže i vaší unavené pleti. Stačí, když utřete hrst čerstvých borůvek s trochou bílého jogurtu a medu, nanesete na pokožku a necháte působit asi čtvrt hodiny.