„Dělala jsem dříve i řidičku kamionů a viděla, jak je svět zaneřáděný odpadky. Česko, to je ještě dobré, ale ve Francii nebo v Belgii je bordel všude kolem cest,“ uvádí Gabriela Holečková, proč s mužem Tomášem otevřeli prodejnu, kde až na věci ve skle není zboží zabalené.

Jsou sice první v Ostravě, ale zdaleka ne výjimeční v regionu ani v republice. „Například v Itálii je takový způsob prodeje běžný. Kupci přece i u nás kdysi prodávali do toho, co si zákazník donesl. Tehdy ještě nebyly žádné plasty,“ líčí manželé, jimž vadí zatěžování okolí smetím z obalů.

Na jaké tituly vzpomínáte vy?
Ostravská knihovnice: Dětští čtenáři Shatterhanda ani hrdiny od Verna neznají

Dá se říci, že v obchodě (po více než pěti letech přestěhovaným z Vítkovic) tak svým způsobem kombinují přístup prvorepublikových hokynářů s ekologickým myšlením jednadvacátého století. Záleží jim i na zdravé výživě, snaží se podporovat regionální producenty, farmáře, pěstitele…

„Třeba nejlevnějším nudlím kolínkům ze supermarketů se ani nedá cenou konkurovat. My však máme zdravější a kvalitnější z Poruby, deset deka za sedm korun,“ dávají příklad. Nebo obyčejné dětské piškoty což není ani náhodou biopotravina prodávají po 10,30 korun za 100 gramů. „Na ty piškoty se skládalo několik bezobalových českých obchodů. Jsou totiž výrobci, co neprodávají zboží v hodnotě pod deset tisíc korun. Tolik se nám nevyplatí,“ konstatují Gabriela s Tomášem. Ti mají dodavatele i v zahraničí; nejnověji od nich přichází barel řeckého olivového oleje.

Hlavní je recyklace

Aleše Gřivače posílá s batohem na zádech na nákupy do Tyršovy ulice manželka až z Kunčiček. „Domácí mléko, máslo, sýr, rozinky, mandle, kešu oříšky, sušená rajčata, bílé fazole, mouka špaldová i žitná chlebová…“ poroučí si a už vytahuje plastové krabičky, dózy a skleněné lahve.

Papírové jízdenky v Ostravě k 1. lednu 2020 skončí.
Papírové jízdenky v Ostravě letos skončí. Co je nahradí?

Zákazníka se sáčkem Gabriela s Tomášem nevyhodí, ale opravdu neradi vidí, když si přinese novou igelitovou rolku. „Snažíme se co nejvíce recyklovat. Dokonce tady máme bazárek čistých použitých obalů. A sami také využíváme i plasty je v nich tekutý sortiment,“ poznamenávají.

Super- a hypermarkety kvůli svému ekologickému přesvědčení ani moc nenavštěvují. „Ale pro ostatní máme recept, jak i tam nakoupit bez obalů. Existují průhledné tašky síťovky! Jde o to nestydět se a vzít si například na zeleninu obaly vlastní. Byť se prodavačky diví,“ dodávají manželé.

Vizualizace. Takto by měla vypadat Černá louka a její okolí v Ostravě nejpozději do roku 2022.
Nejen univerzita. Co nového čeká Černou louku v Ostravě?
Fakultní nemocnice v Ostravě.
Novým ředitelem FNO bude lékař Havrlant. Ve výběrovém řízení uspěl už dvakrát