„Uprchlík byl v rámci readmise vrácen na Slovensko. Řidiči jsme ve zkráceném řízení sdělili, že je podezřelý z přečinu organizování a napomáhání nedovoleného překročení státní hranice. Trestní sazba je tu až pět let,“ popsala jeden z případů mluvčí policie Pavla Jiroušková.

Jen za první říjnový týden bylo na asi padesátikilometrovém úseku hranice v Moravskoslezském kraji vypátráno třiapadesát běženců, pocházejí hlavně ze Sýrie.

Česká policie zahájila kontroly na česko-slovenské hranici kvůli vysokému počtu uprchlíků, kteří přes ČR přecházejí do Německa a Rakouska, 29. září 2022, Mosty u Jablunkova.
Divadlo, říkají o kontrolách na hranicích se Slovenskem lidé v příhraničí

„Obavy z uprchlíků rezonovaly mezi místními už po prvních záchytech z počátku srpna. Teď je klid, myslím, že všichni situaci chápou a nikomu zde nečiní potíže potkávat policisty nebo celníky častěji,“ popisuje Eva Tořová, starostka Starých Hamrů. Obec podle ní nemá z východní strany hranic právě ideální cesty, což nyní považuje za výhodu.

„Na naše hřiby se podívat nechcete?“ šprýmovali na přechodu Bílá - Klokočov nedaleko Starých Hamrů lidé, které kontrolovaly hlídky. Tvoří je posily z Plzeňska. Strážci zákona zažili od pondělí dva slušné dny a zbytek propršelo. V pátek prý zastavili tolik houbařů, že kdyby jim každý věnoval jeden úlovek z košíku, měli by vystaráno do konce roku.

Plzeňáci v policejních uniformách drží stráž i na Kavalčankách či Hluchance v katastru obce Bílá - právě tady byly srpnové záchyty skupin běženců. „Jsme poprvé v Beskydech,“ nechali se slyšet policisté s tím, že pohyb lidí na kopci, kudy prochází hraniční čára, lze počítat skoro na prstech ruky. Další hlídky se pohybují v okolí přímo v terénu.

Místa, kde přešli hranici, pohybovali a se nakonec byli zadrženi blízkovýchodní migranti v kopcích nad obcí Bílá v Beskydech na česko-slovenském pomezi, srpen 2022.
Manévry v Beskydech. Syřané prchali přes les, policisté dostali echo

„Závory v lese jsou pozamykané. A i my, vlastníci pozemků, máme problém projet,“ popisuje obyvatelka jedné z rekreačních chalup na samotách. „Sbírám tu hřiby už pětatřicet let a pamatuju kontroly i vojáků na hranici. Teď mě stavěli na Třeštíku, musel jsem otevřít kufr, jestli tam někoho nepašuju,“ přidal se houbař z Ostravy.

Samotní usedlíci v Bílé přítomnost policistů podle starosty Tomáše Kubačáka jen uvítali: „Hlavně v těch odlehlejších místech se lidé cítí bezpečněji. V poslední době se tam potýkali s kriminalitou, nájezdy zlodějů, asi zpoza hranice, kradlo se různě i po stodolách.“