Podstatou pokrokové biologické léčby je podle mluvčí Agel Radky Miloševské využití specifických účinných látek (anti-VEGF) pomocí injekce do postiženého místa. Biologická léčba ovlivňuje imunitní systém a zastavuje či významně zpomaluje postup choroby.

„Pro biologické léčivé přípravky jsou výchozími materiály jakékoliv látky biologického původu, jako jsou mikroorganismy, orgány a tkáně buď rostlinného, nebo zvířecího původu, buňky nebo tekutiny lidského nebo zvířecího původu a biotechnologické buněčné konstrukty,“ vysvětlila Adriana Rosíková, lékařka Očního centra AGEL.

Jak dodala, v loňském roce aplikovali zdravotníci ve zmíněném očním centru celkem 418 injekcí anti-VEGF preparátu a výsledky jsou maximálně pozitivní. Na rozdíl od jiných druhů léčby biologická léčba negativně neovlivňuje buňky zdravé a má méně nežádoucích vedlejších účinků, což jsou její hlavní přednosti. V oboru očního lékařství je biologická léčba vhodná především při léčbě onemocnění sítnice, jako je postižení oční sítnice cukrovkou, záněty sítnice, makulární degenerace či edém.

Scéna jako ve filmu, jenže na povrchu lokality státního podniku DIAMO a chybí jeden z hlavních herců Marek Taclík.
Dukla 61. S hlavním hrdinou ve filmu tlačí důlní vozík skutečný havíř

„Účinná látka je v takových případech pacientům aplikována velmi tenkou jehlou po malých dávkách do předem znecitlivěného oka. Pro pacienta je aplikace účinné látky do oka bezbolestná,“ popsala průběh biologické léčby Adriana Rosíková.

Biologická léčba je podle ní maximálně moderní metodou, která u některých pacientů představuje skutečně revoluční řešení. „V současné době je vhodná pouze u několika málo vybraných diagnóz, v budoucnu lze ale očekávat, že bude využívána u daleko většího počtu pacientů,“ doplnila lékařka s tím, že nevýhodou biologické léčby je v současnosti její vyšší cena přesahující částku dvacet tisíc korun, která znemožňuje její hojnější využití. Pacientům, kterým je indikována ze strany lékaře, léčbu proplácí pojišťovna.

Reklama na známé ostravské kasino vyvolala negativní emoce.
Město Ostrava jde do boje s „reklamním smogem“
Ilustrační foto.
Dokážu ovlivnit osud, řekl muž. Jste podvodník, namítl soud v Ostravě