Jedním z hlavních důvodů, proč lidé označili zastávku u mostu Miloše Sýkory na Sokolské třídě za nejhorší ve městě, je i asijské bistro s hladovým oknem, z něhož se line smrad připalovaných tuků a které dotváří zákoutí pro pobyt bezdomovců.

Krajská hygienická stanice (KHS) zde pravidelně provádí kontroly, v posledních letech navíc udělila několik pokut za porušení provozní hygieny. Že by ale mělo dojít k zavření bistra z hygienických důvodů, k tomu se zatím neschyluje. „K častějším prohlídkám, udělení vyšších sankcí, případně k vydání zákazu činnosti dochází až v případech, kdy provoz ohrožuje bezpečnost potravin. To ale není tento případ, tady jsme zjistili pouze běžná porušení hygieny,“ řekla Deníku ředitelka odboru hygieny výživy KHS v Ostravě Renata Brablcová s tím, že bistro čeká kontrola podle běžného harmonogramu tak, aby bylo zkontrolováno vždy nejméně jednou ročně.

ZASTÁVKA U SÝKOROVA MOSTU. Pro spoustu cestujících hororový zážitek. Svědčí o tom i fotografie poskytnuté zdejší obyvatelkou.
SERIÁL DENÍKU: Špína, nepořádek, smrad. Znáte nejhorší zastávku ve městě?

Hygienikům nevadí ani samotné umístění bistra vedle silnice, kde neustále postávají a znovu se rozjíždějí jak mnohdy neekologické autobusy, tak i za nimi čekající osobní automobily. „Tyto provozovny, jako jsou tržnice či bistra, nelze vždy umístit za město a dnes se běžně vyskytují u silnic a na zastávkách. Nemáme možnost to nikterak ovlivnit a nikde není jednoznačně dáno, zda podnik v takových podmínkách může nebo nemůže fungovat,“ dodala Renata Brablcová.

Bistro však vadí mnohým cestujícím a zejména lidem, kteří nad ním bydlí. I proto už se obrátili na vedení městského obvodu se stížností. „Pan místostarosta mi sdělil, že jde o nepovolenou stavbu,“ podotkla jedna z obyvatelek bytového domu.
Problém spočívá zejména v tom, že jak bistro, tak i celé prostranství v podloubí je v soukromém vlastnictví. Přesto už se jedná o jeho možném zrušení.

„Momentálně probíhá správní řízení k rozhodnutí o odstranění stavby,“ sdělila tisková mluvčí Moravské Ostravy a Přívozu Jana Pondělíčková s tím, že více bude známo na konci ledna. Zmizí jedna z ostud ostravského centra?

Mimořádná valná hromada Fotbalové asociace ČR.
Český fotbal povede Malík. Volbu provázely pískot i tvrdá Peltova slova