Například v Ostravě se tak podle odhadů stane velmi brzy, podle všeho již letos na jaře. Deníku to řekl vedoucí odboru dopravně správních činností ostravského magistrátu Dalibor Mozdřeň. „Počítáme, že by to mohlo být koncem května, záleží ale na různých okolnostech," uvedl Mozdřeň s tím, že Ostrava je již na tuto situaci připravena. Řešení není nijak složité. „Řeší se to záměnou druhé arabské číslice v registrační značce za počáteční písmeno latinské abecedy. Původní kód kraje T zůstává. Budeme se proto setkávat stále častěji s registračními značkami začínajícími 1TA, 1TB, 1TC a tak dále," prohlásil Mozdřeň.

První série nových značek 1TA jsou již v Ostravě připraveny a přidělovány budou po vyčerpání zásob 9T9. Podobně jsou na tom i další obce s rozšířenou působností, které v Moravskoslezském kraji zajišťují vydávání registračních značek. Objednávky si podle potřeby zajišťují jednotlivé obce samy prostřednictvím ministerstva dopravy.

„Registrační značky pro celou Českou republiku zabezpečuje ministerstvo dopravy. Jednotlivé obce registrační místa nám zasílají početní požadavky na výrobu registračních značek a ministerstvo dopravy zabezpečuje jejich výrobu a distribuci. Vydávání jednotlivých registračních značek je plně v kompetenci registračních míst. Z naší strany je pouze určeno, že vydávání registračních značek má být postupné," uvedl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Většina obcí s rozšířenou pravomocí již má nachystány nové značky. V jedné z nich již dokonce začali úředníci vydávat značky začínající 1TA.

„Registrační značky série 1TA začal v kraji vydávat registr vozidel Rýmařov," řekl Mozdřeň. Jak dlouho nové registrační značky vydrží, není jasné. Ty původní byly přidělovány téměř patnáct let. „Použitím písmen latinské abecedy s určitými výjimkami se dostaneme na minimálně stejnou dobu," dodal Mozdřeň s tím, že záleží na různých faktorech. Ve hře je počet vozidel, svou roli mohou sehrát také žádosti o výměnu poškozených značek, kterých v posledních měsících přibývá. Někteří motoristé si je totiž ničí sami. Od loňského roku platí, že se při prodejích aut registrační značky nemění. Řidičům, kteří si auto koupí například v Praze, tak zůstává pražská značka. A to je právě kámen úrazu. Některým to vadí, značku si proto poškodí a pak požádají o přidělení moravskoslezské značky.

Nový typ značek se již objevil i v dalších regionech České republiky. „Stalo se tak v Praze, Jihomoravském kraji a Středočeském kraji. Pro všechny kraje jsou stanoveny jednotné podmínky," řekl mluvčí ministerstva dopravy.