Podle Marcela Černíka je letošní rok výjimečný tím, že se hojně urodily jak třešně, švestky, tak i jablka a hrušky. „Byly sice roky, kdy byly stromy obsypány třešněmi, jablek ale bylo málo. Letos se urodily všechny už zmíněné druhy ovoce,“ vysvětlil Marcel Černík.
Podle něj o výborné sezoně vypovídají i počty zákazníků, kteří do velkopolomského lihovaru a likérky vozí buď celé ovoce, nebo si případně kvasy dělají doma sami a objednávají jejich vypálení.
„Zákazníků máme opravdu dost. Někteří z nich chtějí mít jistotu, že se dostanou na řadu, a objednávají se třeba na prosinec,“ uvedl dále Marcel Černík.
Zákazníci lihovaru ve Velké Polomi už si letos odvezli třešňovici. Právě třešně bývají prvním ovocem, které končí v kotlích. Koncem července tady začali odebírat švestky, ze kterých připraví kvas a následně vypálí slivovici.
„Od 27. srpna začínáme odebírat od zákazníků jablka. Ve všední dny vždy od 7 do 17 hodin, o sobotách od 8 do 11 hodin a v neděle od 15 do 17 hodin,“ upřesnil jednatel lihovaru a likérky. Zároveň upozornil, že žádá zákazníky, aby vozili zralé ovoce, které není napadeno hnilobou.
Nadúroda ovoce znamená pro některé pěstitele, kteří jsou zvyklí úrodu využít k nakládání do sudů a přípravě kvasů, ale i problémy.
Fotogalerie: Bohatá úroda ovoce v Ostravě
„Vždycky mi stačily tři, možná čtyři padesátilitrové sudy. Letos mám ale tři sudy už plné ovoce a na stromech mám ještě minimálně 150 až 200 kilo švestek. Chtěl jsem minulý týden přikoupit další sudy s širokým hrdlem, ale ani v jednom ze tří velkých ostravských hobbymarketů je neměli. Říkali, že mají jen dvacetilitrové, ty jsou ale na přípravu kvasu moc malé,“ posteskl si pan Vlastimír z Petřvaldu u Karviné.
Oslovení prodejci tvrdí, že letos je po 50litrových konvích se širokým hrdlem, které jsou pro přípravu kvasu ideální, velká poptávka. Jak zároveň dodávali, mohly by se zmíněné konve v některých prodejnách objevit koncem tohoto týdne.