Někteří členové sociální demokracie v Ostravě založili a podepisují petici, ve které žádají předsednictvo strany, aby nečinilo žádné kroky vedoucí k přeregistraci členů ČSSD Ostrava a jejich vyškrtávání z kandidátní listiny v Moravskoslezském kraji.

„Tyto kroky mohou poškodit nejen ostravskou organizaci, ale i celou stranu," píše se v petici, pod kterou jsou podepsáni například bývalý slezskoostravský starosta a senátor Antonín Maštalíř nebo místostarostka Ostravy-Jihu Věra Válková.

Podle zjištění Deníku je petice namířena proti kroku, který před zhruba dvěma týdny učinilo krajské vedení ČSSD. To totiž skutečně vzneslo požadavek, aby byli sociální demokraté v Ostravě přeregistrování.

Ilustrační foto.
Máme silné kandidátky, tvrdí předseda krajské ČSSD Novák

„Ano, dali jsme žádost o přeregistraci, aby se zjistilo, jestli mezi ostravskými členy ČSSD nefigurují takzvané mrtvé duše a aby se tady dalo vše do pořádku, protože je tady v těch věcech binec," potvrdil spojitosti krajský šéf ČSSD Miroslav Novák.

Aktuálně vyhrocená situace tak skutečně vypovídá jen o tom, že se nadále mezi sebou bije o moc křídlo složené z aktuálního vedení ostravských sociálních demokratů, jež má pod taktovkou poslanec a jihoostravský radní Adam Rykala, proti křídlu, za nímž stojí bývalý šéf ČSSD v Ostravě Lumír Palyza, jenž má za sebou právě Miroslava Nováka.

Další sociální demokraté současnou situaci více komentovat nechtěli s tím, že se jedná o vnitrostranickou záležitost a byli by za to kritizováni a možná i vyškrtnuti z krajské volební kandidátky, o čemž se prý nahlas mluví v Praze.
Pomyslnou třešničkou na aktuálních bojůvkách uvnitř této strany v krajském městě je pak ještě návrh okresního výkonného výboru ostravské ČSSD na zrušení členství ve straně bývalému hejtmanovi Moravskoslezského kraje Miroslavu Novákovi.

Podle serveru idnes.cz ho chtějí zbavit členství kvůli jeho spojitosti s kauzou Dědic či pro jeho autoritativní vystupování a porušování stranických stanov.

„Nebudu komentovat kroky ambiciózních bláznů," uvedl pro média exhejtman Novák. 

Vlevo Lumír Palyza, vpravo Adam Rykala.
Ostravská ČSSD páchá harakiri. Uvnitř strany zuří mocenský boj