„Nabídek letních brigád je dostatek, dokonce bych řekl, že o něco více než v minulém roce. Firmy totiž ruší hlavní pracovní poměry se zaměstnanci a nabírají více brigádníků," sdělil mluvčí Jobs.cz Tomáš Ervín Dombrovský. Studenti proto musí počítat se silnou konkurencí propuštěných zaměstnanců, kteří na rozdíl od nich mají i zkušenosti.

To potvrzuje Dana Samková z komunikační agentury Seteva: „Najít brigádu je pro studenty stále náročnější. Firmy šetří, snižují stavy, využívají efektivněji stávající pracovní místa a práci brigádníků nabízejí bývalým zaměstnancům."

Inzerátů s volnými pracovními místy pro dočasnou spolupráci se tedy v agenturách objevuje pomálu. „Firmy více hledají přímo a obsazují místa nejčastěji známými a příbuznými," uvedla dále Samková.

Své zkušenosti s tím má i Iveta Řeháčková z Ostravy- -Poruby: „Dlouho jsem nemohla najít žádnou brigádu. Rodiče mi začali s hledáním pomáhat a nakonec mě zaměstnal taťkův známý, takže prodávám zmrzlinu ve stánku před jeho obchodem."

Už tedy nestačí jen se zaregistrovat u agentury a spoléhat na internet, hledači brigád musí být akčnější.

„Nejlépe funguje kombinace hledání na internetu, poptávání se po známých a nebát se zajít přímo do firmy a zeptat se na brigádu," poradil Dombrovský. V okamžiku, kdy se naskytne nějaká krátkodobá pracovní příležitost, se vyplatí jednat co nejrychleji. „Kdo dřív přijde, ten dřív bere, teď platí dvojnásob. Vyplatí se mít na chytrém telefonu přístup k internetu a v případě nové nabídky brigády ihned zareagovat a zavolat," dodal Dombrovský.

A dá se ještě vůbec v polovině prázdnin sehnat nějaká brigáda? Svůj názor na to má dvacetiletý Ondřej Jenša z Ostravy: „Začal jsem po nějakém přivýdělku koukat už dost pozdě. Nic jsem nenašel a je začátek srpna fuč, takže už ani žádnou brigádu hledat nebudu. Radši si budu užívat prázdnin." Podle mluvčího Jobs.cz je sice mnoho z míst domluveno už od května, ale nabídky se stále ještě nárazově objevují i v srpnu. A ani výše hodinové odměny tuto sezonu neklesla.

„Dosahuje stejné úrovně jako minulý rok. Pohybuje se od sedmdesáti korun na hodinu i výše. U práce jako je doplňování zboží v obchodech je samozřejmě hodinová sazba nižší okolo pětapadesáti až šestašedesáti korun," podotkl Dombrovský.

Studenti by se nově měli zaměřit i na hledání brigád v oblasti marketingu. „Třeba takový mystery shopping, kde se jedná o skryté prověřování služeb a výrobků, je velice atraktivní forma přivýdělku a průběžně se v Moravskoslezském kraji objevují nové nabídky těchto brigád. Nejvíce pracovních příležitostí se v létě tradičně naskýtá v oblasti služeb, gastronomie, u řemeslných a manuálních prací," uzavřel Dombrovský. Kromě toho brigádníci nejvíce pracují i v oblasti obchodu a administrativy.

TEREZA PINTÉROVÁ