Jména lidí, kteří se narodili v Ostravě a pak udělali „díru do světa", najdou lidé v přehledném seznamu na internetových stránkách města.

V sekci s názvem Významné osobnosti – Ostravští rodáci je v tuto chvíli výběr osmi desítek umělců, podnikatelů, sportovců, politiků, církevních hodnostářů, vojáků a představitelů dalších profesí.

„Každá z osobností splňuje základní kritérium: narodila se na území dnešního statutárního města Ostravy. Přitom mnozí z nich, zvláště v minulých stoletích, spatřili světlo světa v tehdy samostatných městech a obcích Moravské a Slezské Ostravě, Vítkovicích, Mariánských Horách či Přívoze. Dnes je ovšem posuzujeme jako Ostravany," přibližuje mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Kdo je nejstarší a kdo nejznámější? 

Ve zmíněném přehledu je nejstarším „členem" katolický kněz a spisovatel Valentin Bernard Jestřábský, který žil na přelomu 17. a 18. století.

Nejpočetnější zastoupení má obor divadla a filmu. Jména Vlastimil Brodský, Slávka Budínová, Miroslav Etzler, Beno Blachut, Naděžda Kniplová, Věra Chytilová a další jen dokazují, že Ostrava byla a je Mekkou českého divadla a umění vůbec.

„Patrně světově nejznámějším ostravským rodákem je tenista Ivan Lendl, na paty mu šlape plastický chirurg Bohdan Pomahač. Není asi náhodou, že oba dnes žijí ve Spojených státech," míní Vojkovská.

Zajímavému přehledu chybí podle názoru Deníku snad jen to, že popisky u vybraných lidí jsou příliš krátké a navíc chybí u jednotlivých osobností možnost přímého překliknutí na stránky, kde by se o nich lidé dozvěděli více informací. 

Posuďte sami zde

Své příběhy a názory můžete vložit do diskuze u článku, nebo poslat mailem na adresu martin.pleva@denik.cz. Ty nejzajímavější příběhy zveřejníme.

K TÉMATU: Nový web má přilákat filmaře do Ostravy

V rámci projektu Film Ostrava!!!, jehož cílem je přilákat do regionu filmové štáby, byly včera spuštěny nové webové stránky. „Na adrese www.filmostrava.cz. představujeme Ostravsko jako ideální filmařskou destinaci, v níž jsou filmaři vítáni a kde doslova zakopávají o unikátní a neokoukané lokace. Stránky jsou primárně určeny pro filmové profesionály a fanoušky," říká Andrea Vojkovská, mluvčí Magistrátu města Ostravy. Odborníci na webu najdou informace o regionu, o nabízeném servisu či lokacích. „Fanoušky filmu bude asi nejvíc zajímat, co se v Ostravě točilo, točí, kdy a jaký filmový festival zde probíhá a další novinky související s tématem Ostravy filmové. Obsah webu bude postupně doplňován a přibude i jeho anglická verze," dodává Andrea Vojkovská. V Evropě i v celém světě jsou běžné regionální filmové kanceláře, které propagují svůj region, nabízejí filmařům servis, asistenci, kontakty apod. „V České republice zatím fungovala pouze nadregionální Czech Film Commission. Ukazuje se však, jak je důležité, aby samy regiony, které mají tak obrovský filmařský potenciál jako Ostravsko, potažmo celý kraj, byly aktivní a aby v nich bylo kontaktní místo, kam se filmaři mohou obrátit," informovala Andrea Vojkovská. (hla)